Corona update voor Onvergetelijke Kookclubs (15 november)

Door de oplopende besmettingen zijn de coronamaatregelen naar aanleiding van de laatste persconferentie verder aangescherpt voor een periode van drie weken. Binnen de huidige coronamaatregelen mogen de Onvergetelijke Kookclubs open blijven, maar alleen als het veilig kan.

Dat betekent dat we tijdelijk de volgende aanpassingen op het bestaande concept toepassen:

  • Vooraf (snel) testen (Alzheimer Nederland zorgt dat er ook bij de ingang beschikbaar zijn), gezondheidscheck, registratie vooraf of aan de deur en niet komen bij klachten;
  • Zo min mogelijk rondlopen en mondkapje op bij verplaatsen;
  • Koppels blijven koppels (niet mengen met andere deelnemers);
  • Het koken vindt beperkter plaats en aan verschillende kookeilanden zodat de 1,5 meter zoveel mogelijk is gewaarborgd;
  • Het eten vindt plaats met placering en op onderlinge 1,5 m afstand;
  • Tijdens het eten vaste zitplaatsen.

Deze maatregelen gelden voor alle aanwezigen, inclusief de vrijwilligers van Alzheimer Nederland en koks van Resto van Harte. Afhankelijk van de locatie moet er eventueel een beperkingen op het max aantal deelnemers worden gezet om de 1,5m te waarborgen. Daarnaast zullen de Kookclubs, net als horeca gelegenheden, om 20.00 uur sluiten.

Essentiële voorziening

VWS ziet de Alzheimer Cafés, dagactiviteiten en Kookclubs als essentiële voorziening voor mensen met dementie en hun naasten en vindt het belangrijk dat zij elkaar kunnen blijven ontmoeten, juist nu. Met de bekende maatregelen kan dat ook, zij het in aangepaste vorm. Maar kies altijd voor veiligheid. Zijn hier twijfels over, voelt het niet goed, is de locatie hierop niet geschikt, gelast de Kookclub dan af en kijk wat je de bezoekers aan alternatieven kunt bieden.

We hebben vorig jaar gezien dat we met deze maatregelen, ook toen niemand gevaccineerd was, ook andere activiteiten zoals de (kleine) Alzheimer Café’s veilig konden organiseren.

Wat je ook beslist, zorg er in ieder geval voor dat de bezoekers van je Onvergetelijke Kookclub goed op de hoogte zijn. Communiceer via e-mail, de (sociale) media en vergeet ook je regiopagina niet.

Coronamaatregelen aangescherpt

Vanwege de oplopende besmettingen zijn de coronamaatregelen verder aangescherpt. Deze maatregelen zijn erop gericht het aantal contactmomenten per dag te verminderen. De basisregels zijn van groot belang, ook als je al gevaccineerd bent. Het dringende advies is weer om 1,5 afstand te houden, dat is een veilige afstand. Ook handen wassen, geen handen schudden, hoesten en niezen in de elleboog, thuisblijven en testen bij klachten bij de GGD en regelmatig zorgen voor frisse lucht in binnenruimtes helpen om besmetting te voorkomen.

Per 6 november geldt de mondkapjesplicht weer in publiek toegankelijke binnenruimtes waar geen coronatoegangsbewijzen gebruikt worden, zoals supermarkten en winkels. Ons advies is om bij het verplaatsen in de Alzheimer Cafés ook weer een mondkapje te dragen.

Het coronatoegangsbewijs (de QR-code) is in veel sectoren verplicht. Deze verplichting geldt echter niet voor activiteiten voor kwetsbare groepen in buurt- en wijkcentra, voor activiteiten die normaal gesproken worden georganiseerd in bibliotheken en buurt- of wijkcentra, en ook niet in zorglocaties. Dit betekent dat in veel gevallen het coronatoegangsbewijs voor Alzheimer Cafés niet verplicht is. Overleg in andere gevallen met de beheerder van de locatie en schakel ons in bij vragen of problemen. Zorg er in ieder geval voor dat bezoekers het vooraf weten als ze een coronatoegangsbewijs nodig hebben.

Zoals gebruikelijk hebben we de huidige coronaregels verwerkt in de nieuwste versie van het draaiboek.

Het advies op dit moment is: kijk met je werkgroep of en op welke manier je een Alzheimer Café kunt organiseren. Overweeg ook combinaties van live en online bijeenkomsten, zodat mensen die niet fysiek aanwezig kunnen of willen zijn, toch mee kunnen doen. Kijk bij annulering van het fysieke Café wat er mogelijk is aan alternatieven. Gebruik de meest recente versie van het draaiboek. En neem vooral contact met ons op als je vragen hebt of tegen problemen aanloopt.

Bedankt!

Julie Meerveld, Sandra Conijn, Saskia Jansen, Liesbeth van de Krol, Margret Ooms, Helma Thijssen, Karin van der Velden en Klaasje Voskuil.

Voor meer informatie neem contact op met: