Corona zet alles op zijn kop

Een bericht van Julie Meerveld

Vanuit mijn huiskamer een bericht aan jullie allemaal. Ik hoop dat jullie en jullie geliefden (nog) geen verschijnselen van corona hebben. Als dat wel zo is: heel veel beterschap en sterkte gewenst.

Corona zet alles op zijn kop. Ook onze dienstverlening en ook onze samenwerking. En voor een lange periode. Gisteravond hebben we allemaal gehoord dat de maatregelen voor activiteiten van Alzheimer Nederland niet tot 6 april maar tot 1 juni duren. Dat is niet mis en dat betekent dat we een lange adem nodig hebben om deze periode door te komen. Het is natuurlijk extra zwaar en angstig voor al die mensen die zorgen voor iemand met dementie of die zelf dementie hebben. Juist hun ontmoetingscentrum, Alzheimer Café, Odensehuis of lotgenotengroep gaan vaak niet meer door. De casemanager dementie belt en komt niet meer langs. De huishoudelijke hulp zegt af. Terwijl die ondersteuning juist zo hard nodig is voor structuur en om het thuis vol te houden. En dan heb ik het nog niet over al die families die intens verdrietig zijn omdat ze niet meer op bezoek kunnen gaan bij hun naaste met dementie in het verpleeghuis. Een begrijpelijke maar ook zo intens verdrietige maatregel om de bewoners en de medewerkers van verpleeghuizen te beschermen.

Alternatieve manieren

Meer dan ooit is het nodig dat wij samen, vanuit Alzheimer Nederland, initiatief nemen en zoeken naar alternatieve manieren om mensen met dementie en hun families een hart onder de riem te steken, te informeren en te helpen waar nodig. En dat is best lastig op anderhalve meter afstand.

Wat kunnen we doen en wat doen we?

Vanaf nu zullen de regiocoördinatoren en het team belangenbehartiging nauw contact onderhouden via de telefoon. Want we willen samen zoeken naar alternatieve manieren om mensen met dementie en hun mantelzorgers te steunen. Die tips en alternatieven willen we zo veel mogelijk delen. Tips, informatie en alternatieven delen we per mail met de afdelingen. Ook hier, op het vrijwilligersplein, zetten we dagelijks nieuwe informatie en suggesties. Bijvoorbeeld tips om contact te houden met bezoekers van geannuleerde Alzheimer Cafés. De frequentie van het vrijwilligersnieuws is opgeschaald naar elke week. Op www.alzheimer-nederland.nl/corona is een aparte pagina over corona ingericht. Dementie.nl deelt de laatste tips met mantelzorgers en Samen dementievriendelijk roept de achterban op om te helpen. Voor afdelingen en voor vrijwilligers geldt: houd vooral je mail en het vrijwilligersplein in de gaten!

Lieve mensen, zorg goed voor jezelf! Ook omdat je hard nodig bent voor de ondersteuning van mensen met dementie en hun families. Meer dan ooit.