De AlzheimerTelefoon heet voortaan DementieLijn

De AlzheimerTelefoon heeft vanaf april een nieuwe naam: de DementieLijn. Deze naamswijziging hangt samen met de vernieuwing van het platform dementie.nl. Samen bieden de DementieLijn en dementie.nl nu nog betere ondersteuning aan mensen met dementie en hun mantelzorgers.

Over de DementieLijn

De DementieLijn is er voor mantelzorgers en mensen met dementie. Ze kunnen er terecht voor vragen, een persoonlijk advies of een luisterend oor. Onze deskundige vrijwilligers helpen altijd verder. Bij de DementieLijn werken ongeveer veertig vrijwilligers.  De vrijwilligers zijn zelf ervaringsdeskundigen of specialisten met een gerelateerde professionele achtergrond. Als geen ander weten zij wat de impact is van dementie en het zorgen voor een naaste.

Verandert er verder iets, nu de naam gewijzigd is? 

Er verandert verder niets. We blijven 7 dagen per week van 9:00 – 23:00 uur gratis bereikbaar via het bekende nummer: 0800 5088.  

Binnenkort: Ontdek hoe dementie.nl jou kan helpen

Vanaf 21 april besteden we in de media aandacht aan ons vernieuwde platform dementie.nl en de DementieLijn.

Op het platform vind je nog meer tips, informatie en trainingen over het omgaan met dementie. Speciaal voor mensen met dementie is er dementie.nl/ikhebdementie met informatie op maat. Ook kun je in contact komen met lotgenoten, ervaringen delen en vragen stellen. Mocht je liever contact hebben via de telefoon, dan kun je de DementieLijn (voorheen  AlzheimerTelefoon) gratis bellen via 0800 - 5088

Meer informatie

Meer informatie en veel gestelde vragen over de DementieLijn vind je in onderstaande 'veelgestelde vragen'.

Wat doet de DementieLijn?

De DementieLijn is er voor mantelzorgers en mensen met dementie. Ze kunnen er terecht voor vragen, een deskundig advies of een luisterend oor.  Onze deskundige vrijwilligers helpen altijd verder. Bij de DementieLijn werken ongeveer veertig vrijwilligers. De vrijwilligers zijn zelf ervaringsdeskundigen of specialisten met een gerelateerde professionele achtergrond. Als geen ander weten zij wat de impact is van dementie en het zorgen voor een naaste.

Waarom de naamswijziging naar DementieLijn?

De DementieLijn sluit qua naamgeving beter aan bij dementie.nl. Beide horen bij hetzelfde platform en hebben als doel de mantelzorger en mensen met dementie te ondersteunen. Meer dan voorheen zijn deze diensten geïntegreerd, met als voorbeeld onze experts die zowel vragen per mail (via dementie.nl) als per telefoon (via de DementieLijn) beantwoorden.

De naam DementieLijn is ook helemaal up-to-date en sluit aan bij andere hulplijnen.

Op welke manier sluit dit aan bij het vernieuwde dementie.nl?

De naamsverandering hangt ook samen met de vernieuwing van het platform. Mantelzorgers en mensen met dementie vinden op dit platform vanaf april nog meer ondersteuning, passend bij hun persoonlijke situatie. Ook is er speciaal voor mensen met dementie nu het onderdeel dementie.nl/ikhebdementie. Meer dan voorheen zijn deze diensten geïntegreerd, met als voorbeeld onze experts die vragen per mail (via dementie.nl) en per telefoon (DementieLijn) beantwoorden.

Wat verandert er, nu de naam gewijzigd is?

Helemaal niets. We blijven 7 dagen per week van 9:00 – 23:00 uur gratis bereikbaar via het bekende nummer 0800 5088 voor een luisterend oor en advies bij het omgaan met dementie.

Heeft deze naamsverandering ook consequenties voor de namen van andere diensten van Alzheimer Nederland?

Nee, andere diensten houden dezelfde naam. De Alzheimer Cafés blijven Alzheimer Cafés heten. En Alzheimer Nederland blijft Alzheimer Nederland. De naamsverandering naar DementieLijn heeft vooral te maken met de verdere integratie van het platform dementie.nl en de DementieLijn met verschillende vormen van ondersteuning, mail of telefoon.

Wordt de naam AlzheimerTelefoon ook op de afdelingspagina's en social media aangepast in DementieLijn?

Ja, ook daar wordt de naam aangepast. We hebben de (communicatie & pr-) vrijwilligers gevraagd om dit op zich te nemen.

Waarvoor kan ik de DementieLijn bellen?

Je kunt de DementieLijn bellen voor alle vragen over het omgaan met dementie. Je kunt via de DementieLijn advies vragen of bellen voor een luisterend oor.

Wie krijg ik aan de telefoon als ik de DementieLijn bel?

Bij de DementieLijn werken ongeveer veertig vrijwilligers. De vrijwilligers zijn zelf ervaringsdeskundigen of specialisten met een gerelateerde professionele achtergrond. Als geen ander weten zij wat de impact is van dementie en het zorgen voor een naaste. Jaarlijks beantwoorden zij ruim 3600 telefoontjes en dat aantal groeit flink.