De belangen van Everdien Vanderlijde

Rubriek de belangen van- In elke vrijwilligersnieuws een belangenbehartiger aan het woord. 
Everdien Vanderlijde was sinds zeven jaar voorzitter en belangenbehartiger van de afdeling Oost-Gelderland. Ze staat bekend als een toegewijde belangenbehartiger met mooie resultaten op haar naam. Vorig jaar stopte ze als voorzitter en per 1 januari stopt ze ook met belangenbehartiging. Daarom zijn we blij dat we haar nog net even mogen interviewen voor haar vertrek.

Waar ben je het meest trots op in wat je bereikt hebt in de afgelopen 7 jaar?
“Jee, ik ben niet zo trots op iets. Ik ben wel blij met hoe de afdeling Oost-Gelderland heel veel teweeg heeft gebracht. Zoals de oprichting van ‘de Bovenkamer’, een ontmoetings- kennis en informatiecentrum voor mensen met beginnende dementie. De enalaatste dementiemonitor verried dat een groot van de mantelzorgers, partners van mensen met beginnende dementie die eerste periode zo moeilijk vonden omdat je niet weet waar je informatie moet halen. Samen met het dementienetwerk Zutphen bedachten we De Bovenkamer: www.debovenkamerzutphen.com.Iedereen is er welkom, vijf dagen in de week, het maakt niet uit of je dementie hebt of niet.  De bezoeker bepaalt de activiteit en dat vinden we heel belangrijk”.

Je hebt ook voor elkaar gekregen dat de PvdA in Zutphen dementie meeneemt in haar partijprogramma. Hoe lukt je dat?
“Ik ben 12 jaar raadslid geweest en heb mijn contacten goed onderhouden. Als belangenbehartiger is dat van enorm belang. Van Julie [Meerveld, red.] heb ik geleerd: je moet door het beeld lopen. Ga overal naartoe: naar bijeenkomsten over zorg; naar de wijkaanpak; ik zit in het dementienetwerk; ik ken alle casemanagers. Eigenlijk had ik wekelijks allerlei ontmoetingen”.

Wat was destijds je motivatie om voor Alzheimer Nederland te kiezen?
“Ik werd gevraagd voor het voorzitterschap van Alzheimer Nederland in Oost-Gelderland en vond de organisatie er erg professioneel uitzien. Mijn beide ouders hebben alzheimer gehad, dus ik heb het van dichtbij meegemaakt.”

Wat ga je nu doen?
“Ik blijf voorzitter van de Bovenkamer,  voorlichter en draai diensten. Omdat mijn gezondheid achteruit gaat, moet ik wel wat loslaten. Het bestuur op afstand is op dit moment het makkelijkst om te laten gaan”.

Wat zou je andere belangenbehartigers willen meegeven?
“Ach, dat klinkt zo wijs…Denken vanuit de mens die een beperking heeft. Ik heb zelf een beperking. Opeens mocht ik niet meer werken en hoorde ik er ook niet meer bij. Ik kan me goed inleven in mensen die een ziekte krijgen en dan niet meer mogen meedoen. Tja. Je moet gewoon houden van mensen en respect opbrengen voor een ieder.“