Dementiemonitor Mantelzorg 2018 – Al meer dan 1.700 ingevulde vragenlijsten!

De Dementiemonitor Mantelzorg is inmiddels in volle gang. Al 1.700 mantelzorgers hebben de vragenlijst ingevuld! De resultaten van dit tweejaarlijkse onderzoek vormen voor ons en de afdelingen een belangrijke bron van informatie om de belangen van mantelzorgers en hun naasten met dementie te kunnen behartigen. We zijn daarom blij dat alle afdelingen zich enthousiast blijven inzetten voor het verspreiden van de vragenlijst onder mantelzorgers!

Top-5

De top-5 van regio’s met de hoogste respons tot nu toe is:

1. Noord-Limburg (164 vragenlijsten)
2. Midden-Limburg (106 vragenlijsten)
3. Delft Westland Oostland (80 vragenlijsten)
4. Midden Kennemerland (61 vragenlijsten)
5. Eindhoven en omgeving en Helmond (beide 52 vragenlijsten)


Van de 92 regio’s hebben er 25 de benodigde respons van 30 ingevulde vragenlijsten voor een regiorapportage al behaald. Benieuwd hoe hoog jouw afdeling staat? Neem dan contact op met de contactpersoon voor de Dementiemonitor binnen je afdeling.

Bij dertig ingevulde vragenlijsten of meer in de regio, kunnen we de afdeling een rapport met de uitkomsten voor die regio sturen. Voor jullie als afdelingen een belangrijk middel om de belangen van mantelzorgers en mensen met dementie lokaal te behartigen. Jan Lans, belangenbehartiger afdeling Amstelland & Meerlanden, zegt hierover:

“De vorige monitor hadden we een prima respons. Hieronder konden we een rapport ontvangen voor Amstelveen, Haarlemmermeer en Aalsmeer/Uithoorn. De uitkomsten daarvan heb ik meerdere keren mogen uitleggen bij gemeenten, Wmo raad, congressen en Rotary. Daarom is het voor ons van belang dat we weer een hoge respons binnenhalen. We geven hiervoor uitleg in de Alzheimer cafés en schakelen de casemanagers en de mantelzorg stichtingen in.”

Hoe delen?

In 67 van de 92 regio’s is de respons nog niet hoog genoeg voor een regiorapportage. Wat kun je als afdeling doen om de Dementiemonitor bij mantelzorgers onder de aandacht te brengen?

  1. Plaats een bericht in de lokale krant, zoals afdeling Oss-Uden-Meierijstad en afdeling Midden-Kennemerland deden. Teksten ter inspiratie vind je op https://dementie.nl/nieuws/dementiemonitor-mantelzorg-2018-hoe-gaat-het-met-jou” en Op  https://www.alzheimervrijwilligers.nl/materialen staat ook een tekst die gebruikt kan worden voor het maken van een nieuwsbericht voor op de afdelingswebsite. Voor een bijpassende foto kun je Susanne mailen.
  2. Plaats een facebook bericht met ons filmpje van mantelzorger Ali van der Schrier: https://www.youtube.com/watch?v=4vOjyMcY0Hs&t=3s. Tekst die je hiervoor kunt gebruiken: “Mantelzorger, hoe gaat het met jou? Doe mee met ons landelijke onderzoek en help ons op te komen voor mantelzorgers van mensen met dementie! Al 1.700 mantelzorgers gingen je voor. Meedoen kan nog door de vragenlijst in te vullen op https://dementie.nl/nieuws/dementiemonitor-mantelzorg-2018-hoe-gaat-het-met-jou
  3. Deel de vragenlijsten en flyers gericht uit. Bij vragenlijsten die persoonlijk worden overhandigd aan mantelzorgers die gemotiveerd zijn om hem in te vullen, is de kans groter dat ze ook daadwerkelijk worden ingevuld. Probeer daarom om de vragenlijsten en flyers niet alleen maar ergens neer te leggen, maar ervoor te zorgen dat iemand deze actief aan mantelzorgers aanbiedt.

De vragenlijst staat op www.dementiemonitor.nl: zegt het voort!

Hoe gaan we verder?

De Dementiemonitor Mantelzorg loopt t/m 30 juni. In de tussentijd zullen er regelmatig berichten verschijnen op het Vrijwilligersnieuws met de tussenstand van de respons en een oproep om in te vullen. In de zomer maakt het NIVEL een rapport van de uitkomsten op landelijk en regionaal niveau. In het najaar maken we de uitkomsten openbaar.

Meer weten of flyers opvragen? Neem contact op met Susanne van den Buuse, s.vandenbuuse@alzheimer-nederland.nl