Dementiemonitor Mantelzorg 2022 van start

Dementiemonitor Mantelzorg 2022 van start

Op 10 maart 2022 is de Dementiemonitor Mantelzorg 2022 van start gegaan. De Dementiemonitor is een onderzoek onder mantelzorgers van mensen met dementie, dat Alzheimer Nederland iedere twee jaar uitvoert samen met het Nivel (Nederlands Instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg). Nieuw dit jaar is dat er óók een vragenlijst is voor mensen met dementie.

De uitkomsten van de Dementiemonitor delen we met onze eigen regionale afdelingen, het ministerie van VWS, zorgaanbieders en -verzekeraars en gemeenten. De Dementiemonitor is voor ons dan ook een belangrijke bron van informatie om de belangen van mantelzorgers en hun naasten met dementie nóg beter te kunnen behartigen.

Verspreiden vragenlijsten

De afgelopen jaren vulden enkele duizenden mantelzorgers de vragenlijst in – en dit jaar willen we natuurlijk een nieuw record neerzetten! Het is heel fijn dat de afdelingen van Alzheimer Nederland intussen hebben laten weten de vragenlijst te verspreiden in de eigen regio, bijvoorbeeld in de Alzheimer Cafés. De regionale verspreiding van de vragenlijsten is onmisbaar voor het slagen van de Dementiemonitor!

Iedere regio die meer dan dertig ingevulde vragenlijsten wet te bewerkstelligen ontvangt een specifiek rapport met de regionale uitkomsten. Voor jullie als afdelingen een belangrijk middel om de belangen van mantelzorgers en mensen met dementie lokaal te behartigen.

De vragenlijst is vanaf vandaag te vinden op https://q.crowdtech.com/INf6FoWo-0ezIORcJnlGVw?AV=1.

Hoe delen?

Oproep per e-mail

Verspreiden papieren vragenlijst

Voor degenen die dat willen hebben we ook een papieren vragenlijst. Voor mantelzorgers en voor mensen met dementie zijn verschillende versies gemaakt. Deze worden binnenkort geleverd bij je afdeling. Mocht je meer nodig hebben, neem dan contact op met dementiemonitor@alzheimer-nederland.nl

Verspreiden flyers

Er zijn flyers over de Dementiemonitor om uit te delen (zie afbeelding), zowel voor mantelzorgers als mensen met dementie. Ook deze worden binnenkort geleverd. Mocht je meer nodig hebben, neem dan contact met ons op via dementiemonitor@alzheimer-nederland.nl. De flyers zijn ook online te vinden op het Vrijwilligersplein.

Plaatsen nieuwsbericht regionale pagina

Op het Vrijwilligersplein kun je een tekst downloaden die gebruikt kan worden voor het maken van een nieuwsbericht voor op de afdelingswebsite. Voor een bijpassende foto kun je contact opnemen met dementiemonitor@alzheimer-nederland.nl.

Hoe gaan we verder?

De Dementiemonitor Mantelzorg loopt tot en met 30 juni. In de tussentijd zullen er regelmatig berichten verschijnen op het Vrijwilligersnieuws met de tussenstand van de respons en verdere oproepen om de vragenlijsten in te vullen. In de zomer maakt het Nivel een rapport van de uitkomsten op landelijk en regionaal niveau. In het najaar maken we de uitkomsten openbaar.

Voor meer informatie neem contact op met: