Herinneringen voor het leven

Dionne Stax, Patty Brard, Eddy Zoëy en Karin Bloemen leggen herinneringen van voorbijgangers vast met hun camera.

Vanuit het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem presenteert Dionne Stax op woensdag 30 juni het live-programma 'Herinneringen voor het leven - stop dementie’. Het programma draait om iets dat ons allemaal dierbaar is: onze herinneringen.  Zij maken wie we zijn. De mooie momenten in ons leven die we willen vasthouden, delen en nooit willen verliezen. Speciaal voor dit programma gaan Dionne Stax, Patty Brard, Eddy Zoëy en Karin Bloemen als gelegenheidsfotografen de straat op om deze momenten vast te leggen. Dat leidt tot mooie gesprekken, over de dingen die je samen beleeft. De betekenis van herinneringen. En: wat als je deze herinneringen verliest? Als je alleen de plaatjes nog hebt maar er niets meer over weet. Dit gebeurt als je dementie hebt. Een hersenziekte waarbij je niet alleen jezelf, maar ook elkaar en al je herinneringen samen verliest.

In ‘Herinneringen voor het leven’ is er aandacht voor deze hersenziekte die steeds meer mensen treft en waar je uiteindelijk aan overlijdt. In Nederland zijn er momenteel 290.000 mensen met dementie. En als er geen oplossing komt dan zijn dat er in 2040 een half miljoen. Eén op de vijf mensen krijgt deze hersenziekte.

Herinneringen vastleggen

Dionne Stax, Patty Brard, Eddy Zoëy en Karin Bloemen bezoeken plekken waar herinneringen gecreëerd worden. Deze vaak mooie (alledaagse) momenten van voorbijgangers, worden door hen vastgelegd op een (polaroid) foto. Zoals op de dijk in Volendam en op het strand. Ook wordt er tijdens de uitzending live geschakeld met deze speciale fotografen op locatie en worden mooie momenten van verschillende mensen ter plekke vastgelegd.

Stop dementie

Naast de speciale fotografen, staan gezinnen centraal die de impact van dementie dagelijks meemaken. Verschillende bekende Nederlanders die zelf met dementie te maken hebben (gehad) komen aan het woord, zoals Youp van ’t Hek, Clairy Polak, Anita Witzier en Jan Dulles. Het doel van deze actie en speciale avond is om aandacht te vragen voor dementie en donateurs te werven voor Alzheimer Nederland. Het aantal mensen met dementie groeit hard en alleen met meer geld voor wetenschappelijk onderzoek brengen we oplossingen en behandeling dichterbij.

Herinneringen voor het leven- stop dementie is op woensdag 30 juni te zien om 20.35 uur bij  AVROTROS op NPO 1.