Een drukke tijd, die verkiezingstijd

Vandaag is het zover, je mag gaan stemmen. Doen hoor!  Veel debatten op tv, flyers in de bus en discussies aan de eetkamertafel. Alzheimer Nederland heeft ook niet stilgezeten tijdens de verkiezingsperiode. Wat hebben wij gedaan in deze verkiezingsperiode?

Kennismaking met nieuwe kandidaat Kamerleden

Alzheimer Nederland heeft kennisgemaakt met kandidaat Kamerleden die zich inzetten voor zorg of wonen. Zo spraken we met het CDA, de PvdA, SGP, VVD en D66. Tijdens deze gesprekken bespreken we thema's die belangrijk zijn voor onze achterban en laten we zien dat Alzheimer Nederland de autoriteit is op het gebied van dementie dankzij onderzoek, de landelijk dekkende vrijwilligersorganisatie en de lobby. Zo zorgen we voor een wisselwerking al voordat de stemmen geteld zijn en de zetels zijn verdeeld.

Stemmen met dementie

Iedereen van 18 jaar en ouder mag stemmen, ook mensen met dementie. Ondersteuning in het stemhokje van een bekende zou voor mensen met dementie heel fijn zijn. Dit mag helaas (nog) niet. Wel zijn er andere tips om het stemmen met dementie gemakkelijker te maken. Benieuwd? Kijk hier

De prio's voor politici

Onze achterban doet een oproep aan de politiek op drie verschillende thema’s: passende activiteiten voor mensen met dementie, woonvormen  en mantelzorgondersteuning. Dit doen we via Twitter, het medium voor de politiek. Benieuwd naar onze standpunten? Kijk in de dossiers op het VWP. 

Dementievriendelijke programma’s? 

Er zijn een aantal partijen die de plank misslaan als het gaat om volksziekte nummer 1. De achterban van Alzheimer Nederland bestaat uit 1 miljoen stemmers, maar dementie komt nauwelijks terug in de verkiezingsprogramma's. Je leest het hier

Gaan ze het nog goedmaken in het regeerakkoord?

Bingo!

Ook onze achterban informeren we over de verkiezingsprogramma’s. We hebben dit in een bingokaart samengevat. Niet als stemadvies, maar als uitnodiging om je als stemmer te verdiepen in de programma’s van de partijen. Wat voor effect hebben de verkiezingsprogramma's eigenlijk op je eigen situatie?

En nu, stemmen tellen en formeren!

Na vandaag worden de stemmen geteld en begint de formatie. We zien dat het thema wonen ontzettend belangrijk gaat worden deze regeerperiode. Daar haken wij natuurlijk op aan! Want ook bij woonvormen voor mensen met dementie is er nog veel te doen.  Binnenkort meer over dit thema op het Vrijwilligersplein.