Bert Keizer zegt in zijn column van 8 november 2019 in Trouw dat het onzin is dat ‘1 op de 5 mensen dementie krijgt’. Hij noemt daarbij het getal van 3,5 miljoen mensen met dementie. Dat is verkeerde doorrekening. Helaas is het waar dat 1 op de 5 mensen op een moment in het leven dementie krijgt. Dat is natuurlijk heel iets anders dan het aantal mensen dat op dit moment dementie heeft. In 2019 hebben zo’n 280.000 mensen dementie.
Het is een gebruikelijke manier om over risico’s te praten in termen van de kans om in het leven een ziekte te krijgen. Naast Alzheimer Nederland gebruiken wetenschappers, maar bijvoorbeeld ook de Rijksoverheid deze vorm. Het cijfer ‘1 op 5’ is afkomstig van jarenlang bevolkingsonderzoek. Recent Nederlands onderzoek liet zelfs een levenskans op dementie zien van 1 op 4.
Alzheimer Nederland heeft geen enkele behoefte om, zoals Keizer stelt, ‘te overdrijven’. Alle onderzoeken wijzen in dezelfde richting. Het aantal mensen met dementie is groot én dit aantal zal onder druk van vergrijzing sterk stijgen. Daarom moet en zal Alzheimer Nederland blijven opkomen voor de nu al 280.000 mensen met dementie en alle mensen die hen ondersteunen.
Bronnen:
- https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/dementie/aanpak-dementie
- Licher S, Darweesh SKL, Wolters FJ, et al Lifetime risk of common neurological diseases in the elderly population Journal of Neurology, Neurosurgery & Psychiatry 2019;90:148-156.