Einde coronamaatregelen regionale activiteiten per 25 februari

Met ingang van vrijdag 18 februari 2022 komen de coronamaatregelen voor de Alzheimer Cafés en de andere regionale activiteiten grotendeels te vervallen. Alleen 1,5 meter afstand, het dragen van een mondkapje en de vastgestelde sluitingstijd om 01.00 uur blijven dan nog verplicht. Deze laatste maatregelen komen vervolgens per 25 februari te vervallen.

Vanaf die datum zijn er dus geen extra maatregelen meer van toepassing voor de regionale activiteiten zoals Kookclubs, voorlichtingsbijeenkomsten (op basisscholen), één op één bezoeken, trainingen Samen dementievriendelijk, Alzheimer Cafés etc. Dit houdt in dat vanaf 25 februari in de regionale afdelingen bijna alles weer kan zoals dat voor corona mogelijk was. (Alleen voor binnen evenementen met meer dan 500 personen is 1G, testen voor toegang, verplicht.)

Het is ontzettend fijn voor de mensen met dementie en hun naasten dat jullie de afgelopen weken al veel weer hebben opgestart. We hopen dat het lukt om op alle fronten weer actief te worden. Daarbij gelden nog even, tot 25 februari, de bekende coronamaatregelen.

Coronamaatregelen tot 25 februari

  • 1,5 meter en een mondkapje is verplicht, op locaties waar géén corona toegangsbewijs nodig is, zoals in de meeste Alzheimer Cafés. Dit heeft effect op het aantal bezoekers. Er kunnen minder mensen binnen zijn. Een (wegwerp) mondkapje is verplicht bij het verplaatsen. Op 25 februari vervallen deze verplichtingen, maar kunnen een locatie en/of de organiserende vrijwilligers er uiteraard wel voor kiezen om een mondkapje te blijven adviseren en een ruimte te gebruiken waar 1,5 meter afstand houden mogelijk is.
  • De basisregels blijven van groot belang, ook als je gevaccineerd bent: handen wassen, geen handen schudden, hoesten en niezen in de elleboog, thuisblijven en testen bij klachten bij de GGD, en regelmatig zorgen voor frisse lucht in binnenruimtes.
  • Het coronatoegangsbewijs (de QR-code) is op sommige plekken nog verplicht tot 25 februari. Deze verplichting geldt niet voor activiteiten voor kwetsbare groepen in buurt- en wijkcentra, voor activiteiten die normaal gesproken worden georganiseerd in bibliotheken en buurt- of wijkcentra, en ook niet in zorglocaties. Zorg ervoor dat bezoekers het weten als ze een coronatoegangsbewijs nodig hebben.

We hebben besloten om het draaiboek voor Alzheimer Cafés en aanverwante activiteiten in coronatijd niet meer te updaten, aangezien de erin genoemde coronamaatregelen niet lang meer gelden. Het draaiboek heeft nèt niet versie 20 gehaald. Veel dank aan de meelezende vrijwilligers en iedereen die feedback en tips heeft gegeven.

We wensen jullie veel succes met het verder opstarten van de activiteiten. Heb je hier vragen over, benader ons gerust. 

Met vriendelijke groet,

Julie Meerveld, Sandra Conijn, Saskia Jansen, Liesbeth van de Krol, Margret Ooms, Helma Thijssen, Karin van der Velden en Klaasje Voskuil