Geen kleingeld in huis? Toch doneren via QR-iDEAL!

Geen kleingeld in huis? Toch doneren via QR-iDEAL!

Hoe vaak hoort de collectant niet aan de deur: ‘Ik wil wel wat geven, maar ik heb geen kleingeld.’ Dit jaar hebben we daar een oplossing voor: doneren via QR-iDEAL. Daarmee kan iedereen gemakkelijk doneren via de mobiele telefoon. Veilig, eenmalig en anoniem. Het werkt zo:

Stap 1 De donateur opent zijn app voor mobiel bankieren
Stap 2 De donateur scant de QR-code op de collectebus
Stap 3

De donateur past, desgewenst, het eenmalige bedrag aan in de app en klikt op verzenden.

Het bedrag staat standaard op € 3.

Nog niet alle banken ondersteunen deze betaalmethode. De banken die wel de mogelijkheid bieden om een QR-code te scannen via de app zijn: Rabobank en Knab. Ook via de app van iDEAL kan een QR-code worden gescand. Mogelijk zijn er in de collecteweek nog meer banken die deze betaalmethode aanbieden.

Alzheimer Nederland heeft ervoor gekozen om in 2018 met één QR-code voor alle collectanten te werken. Daardoor worden deze giften dit jaar niet per gemeente geregistreerd. Dit is helaas technisch nog niet mogelijk.  Als deze pilot succesvol is en we het volgend jaar weer inzetten, kijken we naar de technische mogelijkheden om dit meer te personaliseren.  

Je vindt de QR-code op het collectantenblad (onderaan links, onder het legitimatiebewijs). Daardoor ontvang je één gepersonaliseerde sticker met het adres van de organisator minder. Doordat we kiezen voor een kleine sticker kunnen we deze vlak onder de geldgleuf plakken, waardoor deze goed zichtbaar is voor de gever. We hopen dat er daardoor makkelijker op kan worden gewezen.

Dit jaar doen we ook mee met de test met de pin-collectebussen. De plaatsen die hier aan meedoen hebben inmiddels bericht hierover ontvangen.