In gesprek over rouw en verlies

In gesprek over rouw en verlies

Na de diagnose dementie worden mensen zich bewuster dat het leven eindig is. Er begint langzaamaan een periode van afscheid nemen. Afscheid van vaardigheden, toekomstplannen en gewoontes die altijd zo vanzelfsprekend leken. Mantelzorgers en mensen met dementie komen daardoor in een rouwproces. Vaak zelfs zonder dat ze dat beseffen.

Het bespreekbaar maken van dit rouwproces en het uiteindelijke afscheid kan confronterend zijn. Maar het is wel heel belangrijk. Door mantelzorgers en mensen met dementie bewust te maken van hun rouw, kunnen ze zich aanpassen aan de veranderde situatie. En wanneer regelzaken voor het uiteindelijke afscheid tijdig worden besproken, geeft dit mantelzorgers rust.

Alzheimer Nederland heeft samen met Monuta een methode ontwikkeld om het thema rouw en verlies te behandelen in Alzheimer Cafés. Een expert op het gebied van rouw- en regelzaken bij overlijden zal samen met een expert op het gebied van rouw bij leven op een integere manier het gesprek openen en de avond op een kwaliteitsvolle manier begeleiden.

Wil je dit thema in jouw Alzheimer Café bespreekbaar maken? Neem dan contact op via rouwenverlies@alzheimer-nederland.nl of bel met Ron Wiebolt via 033-3032541 (dins- en donderdag).  

Ervaringen vanuit de Alzheimer Cafés

Inleiders waren onverminderd enthousiast en spraken positief over de goede sfeer in de cafés en de inzet van de vrijwilligers. Ook noemden inleiders de goede interactie met de zaal en dat mensen veel vragen stelden en hun ervaringen deelden. Ook gaven zij aan dat het thema zeker meerwaarde heeft voor de bezoekers.