Gratis bijeenkomst ‘Hoe betrek je de buurt’ voor Alzheimer café’s en Odensehuizen

Uit een onderzoek van Samen dementievriendelijk onder 351 mantelzorgers blijkt dat 43% van hun naasten met dementie zich eenzaam voelt. Het betrekken van de sociale omgeving in de steun en hulp voor mensen met dementie én mantelzorgers is essentieel om eenzaamheid tegen te gaan. Maar hoe activeer je je sociale omgeving? Samen dementievriendelijk biedt een gratis informatief én luchtig programma ‘Hoe betrek je de buurt’, speciaal voor Alzheimer Cafés en Odensehuizen. Ruim 50 café’s en Odensehuizen gaven gehoor aan de oproep, wie volgt?

In gesprek door netwerk in kaart te brengen en een ganzenbordspel
De bijeenkomst ‘hoe betrek je de buurt’ is een interactief programma en duurt één uur (excl. pauze). Speciaal  hiervoor opgeleide trainers van Samen dementievriendelijk geven een inleiding over de belangrijkste kenmerken van dementie en bespreken herkenbare situaties in de sociale omgeving van mensen met dementie. Vervolgens brengen deelnemers hun sociale netwerk in kaart en gaan ze met elkaar in gesprek aan de hand van een ganzenbordspel met stellingen en kennisvragen over dementie. Mantelzorgers zijn van harte welkom met iemand uit hun buurt (bijvoorbeeld een buurman/vrouw, kennis of vriend, iemand van de vereniging) om sámen in gesprek te gaan hoe mantelzorgers meer lucht krijgen bij hun zorgtaak. Vanzelfsprekend zijn mensen met dementie zoals altijd ook van harte welkom.

Ruim 50 bijeenkomsten ‘Hoe betrek je de buurt’ gepland
In het voorjaar van 2019 werden Alzheimer Café’s en Odensehuizen opgeroepen zich op te geven voor deze interactieve bijeenkomst. Ruim 50 Alzheimer café’s en Odensehuizen gaven gehoor aan de oproep. De eerste bijeenkomsten starten begin november. Maar het is nog mogelijk om de bijeenkomst aan te vragen voor programmering in 2020.

Bijeenkomst ‘hoe betrek je de buurt’ aanvragen?
Heb je interesse om deze bijeenkomst óók in jouw Alzheimer Café te programmeren? Vanwege de 50 reeds geplande bijeenkomsten kunnen nieuwe aanvragen ingepland worden tussen maart t/m december 2020. Stuur bij interesse een e-mail naar info@samendementievriendelijk.nl met de volgende informatie:

  • Ja, wij doen graag mee
  • De (woon)plaats waar het Alzheimer Café wordt georganiseerd
  • Voorkeursdatum en een alternatieve datum tussen 1 maart 2020 en 31 december 2020
  • Het aantal bezoekers dat je verwacht (een indicatie is voldoende)