"Het is belangrijk om door het beeld te blijven lopen"

belangenbehartigers

In elke vrijwilligersnieuws een belangenbehartiger aan het woord. Anne-marie Bruijs, ruim zeven jaar medewerker belangenbehartiging bij Alzheimer Nederland, bijt de spits af. Hier zie je haar links op de foto samen met regiocoördinator Helma Thijssen en Peter Heerkens, bestuurslid Zuid-Kennemerland. 

Hoe werkt belangenbehartiging eigenlijk? En waarom is het zo belangrijk voor Alzheimer Nederland?
“Wij werken vanuit standpunten gebaseerd op behoeften van mensen dementie en hun naasten. Die behoeften meten we via een (digitaal) Alzheimer panel van ruim 1000 mantelzorgers. En daarnaast via een groot tweejaarlijks landelijk onderzoek onder mantelzorgers. We bevragen het panel 6 keer per jaar over actuele problematiek. Veel zorg en begeleiding zit in de Wet Maatschappelijk Ondersteuning en dat is een gemeentelijke taak. Met 170 belangenbehartigers informeren we de gemeente over de behoeften van mensen met dementie en hun naasten. Zonder hen kunnen we niets. Zij zijn ons goud.”

Wat zijn jouw belangen? Hoe draag jij eraan bij dat belangenbehartigers hun werk kunnen doen?
“Iedereen kan met vragen bij mij terecht. Ze kunnen me uitnodigen bij hen in de regio voor een bestuursvergadering of workshop. Ik regel introductiedagen en ik zorg dat actuele informatie op het vrijwilligersplein, in de nieuwsbrief en in de lobbybrief komt. Het is een uitdaging voor me om al die informatie te doseren. We worden meegevoerd door de actualiteit. Belangenbehartigers zijn allemaal druk en je moet continu anticiperen. Een belangenbehartiger uit Noord Holland zei eens: je moet continu door het beeld blijven lopen, anders word je vergeten en verslapt de aandacht. Dat is een sterke uitleg van hoe wij werken."

Wat trekt je in belangenbehartiging?
“Ik denk altijd overal waar ik zit ‘hoe is dat voor mantelzorgers en mensen met dementie?’, ‘Wat zouden zij willen dat ik gezegd zou hebben?’. Ik heb die stem in mijn hoofd en dat is mijn drive. Als ik ergens geweest ben, stel ik me altijd voor: wat zou ik nu tegen hen hebben teruggezegd. Voor mij is de rode draad: mantelzorgers moeten het zo lang mogelijk kunnen volhouden, mensen met dementie moeten zich gehoord voelen, want dan kunnen mensen met dementie langer mee blijven doen in de samenleving, langer thuis wonen.

Wat is volgens jou prioriteit op gebied van belangenbehartiging op dit moment?
“Dat is nu het casemanagement. Als dat goed geregeld is, hebben we in ieder geval voor mantelzorgers goede begeleiding. En die moet voldoen aan drie zaken: continuïteit, onafhankelijkheid én deskundigheid. En het moet ook iemand zijn die kan meedenken in andere hulp en ondersteuning, want je kunt het niet alleen. Je hebt een goed sociaal netwerk nodig naast alle formele zorg.”

Heb je nog een hartewens op het gebied van belangenbehartiging?
"Dat praten over dementie meer bespreekbaar wordt, dat er minder taboe op rust. Dan worden mensen minder gemeden; dan zullen mensen meer begrip hebben en kan er meer uitwisseling over en weer plaatsvinden.” 

Lees ook:

"Mijn droom voor een dementievriendelijk Drenthe"

frans_klein.jpg

Lees verder

"Een centraal loket voor vragen, dát is mijn wens!"

jan_lans_klein.jpg

Lees verder

"Belangenbehartiging is een kwestie van gewoon doen"

fred_klein.jpg

Lees verder