Hoe zorg je dat een gemeente dementievriendelijk wil worden?

Verslag van de Masterclass Lobby in de gemeente in Zwolle

Gemeenten zijn verantwoordelijk voor een groot deel van de zorg en ondersteuning van mensen met dementie. Hoe zorgen we er als Alzheimer Nederland voor dat zij zich inzetten voor mensen met dementie en dementievriendelijk beleid maken? Op dinsdag 29 oktober leerden belangenbehartigers uit diverse afdelingen en regio’s in de Masterclass Lobby in de gemeente hoe ze het gesprek aan konden gaan met gemeenten.

De wondere wereld van de politiek

Fred Cohen, trainer/coach politiek-ambtelijke verhoudingen en ook voorzitter van de afdeling Amsterdam, nam ons mee in “de wondere wereld van de politieke systeem” en gaf ons een kijkje van binnenuit: hoe denkt een politiek bestuurder? Waar moet hij allemaal rekening mee houden, welke belangen spelen er op zijn niveau? Wat is het verschil tussen een raadslid en een politiek bestuurder, en hoe moet je deze dus anders benaderen als je als belangenbehartiger wat wil bereiken? Kortom, je moet als belangenbehartiger weten wie je tegenover je hebt en hoe je die het beste kunt benaderen. Puttend uit zijn rijke ervaring met de politieke wereld deed Fred bevlogen zijn verhaal en hij zorgde voor veel interactie.

Zijn belangrijkste boodschap: als belangenbehartiger ben je een gelijke van de politicus! Je hebt namelijk ook wat te brengen: kennis over dementie en mensen met dementie, en een netwerk met zorgaanbieders. Stel je dus ook op als gelijke. “We hebben meer in huis dan we denken!”

In gesprek met de gemeente

Hoe kan je vervolgens in gesprek met gemeenten zo, dat ze ook echt aan de slag gaan met dementievriendelijk beleid? André Schoonderbeek en Joep Koch vertelden over het instrument dat zij hiervoor ontwikkeld hebben, het “Ontwikkelinstrument Dementievriendelijke gemeente”. Hiermee kan je als belangenbehartiger samen een lijst punten invullen die nodig zijn voor een dementievriendelijke gemeente. Niet om gemeenten te toetsen, maar om gemeenten bewust te maken van de omvang van het probleem en concreet te laten zien wat je als gemeente kunt en moet doen. Joep: “Je helpt gemeenten door middel van het instrument in hun bewustwordingsproces over dementievriendelijkheid.” Joep speelde met belangenbehartiger Jelte een rollenspel, met Jelte als burgemeester, en Joep als belangenbehartiger en vulde samen met Jelte een deel van het instrument in. Jelte gedroeg zich als een ware burgemeester die af en toe riep dat ze iets “aan het ontwikkelen” waren. Joep prikte hier als belangenbehartiger moeiteloos doorheen door hem te vragen wanneer het klaar zou zijn en hem een suggestie te geven hoe hij dit makkelijk zou kunnen doen.

Al met al was het een geslaagde bijeenkomst. “Inspirerend” was de meest gehoorde reactie na afloop. Eén van de deelnemers zei: “ik heb vandaag geleerd dat je geen probleemeigenaar moet zijn maar in de adviesrol moet blijven”. Wordt vervolgd dus!

Meer informatie 

Het instrument wordt op dit moment doorontwikkeld als web-based instrument door het landelijk bureau en wordt onderdeel van de keuzehulp voor gemeenten die Dementiezorg voor Elkaar aan het ontwikkelen is.  Wil je zelf het instrument gaan gebruiken in jouw gemeenten? Neem contact op met André Schoonderbeek en Joep Koch. Zij kunnen je het instrument digitaal toesturen met een handleiding erbij.

Meer informatie over de masterclass? Mail ons.