Informatiewebsite Wet zorg en dwang nu online

Fotograaf Jan Peter Fiering

 

Op 1 januari 2020 gaat de Wet zorg en dwang (Wzd) in. De wet gaat over onvrijwillige zorg, onder andere bij mensen met dementie. De Wzd bepaalt wanneer er zorg mag worden toegepast waar de persoon met dementie geen duidelijke toestemming voor heeft gegeven. Of zorg waar hij of zij zich tegen verzet. Om mensen met dementie, mantelzorgers, zorgprofessionals en anderen te informeren over de wet, heeft de Rijksoverheid de website https://www.dwangindezorg.nl/ onlangs geupdate. Op deze website vind je alle informatie over de wet. Wil je weten wat het ministerie van VWS gaat doen om de wet de komende jaren te implementeren? Kijk dan op https://www.rijksoverheid.nl/documenten/rapporten/2019/07/05/roadmap-de-wet-zorg-en-dwang-van-nu-naar-2021.

Wat doet Alzheimer Nederland?

Ook wij zijn druk bezig met de voorbereidingen op de komst van de nieuwe wet.

  • In het najaar organiseren we bijeenkomsten om vrijwilligers te informeren over de wet. De mogelijkheid om je hiervoor aan te melden verschijnt binnenkort op Vrijwilligersplein.
  • Binnenkort verschijnt er een themapagina over de wet op Vrijwilligersplein én op dementie.nl.
  • Eind augustus verschijnen er brochures over de Wet zorg en dwang voor mensen met dementie en mantelzorgers.
  • Verder volgen we de voorbereidingen van het ministerie van VWS en andere partijen op de komst van de wet op de voet. We bewaken we dat de wet zijn doel bereikt voor mensen met dementie en mantelzorgers.

Wat kan je doen als vrijwilliger?

  • Informeer mensen met dementie en mantelzorgers over de komst van de wet. Bijvoorbeeld door in de Alzheimer Cafés een thema avond te organiseren over vrijheid, veiligheid en onvrijwillige zorg. Het is handig om dit in het najaar te doen, omdat dan de brochures voor mensen met dementie en mantelzorgers beschikbaar zijn. Ook zal dan onze themapagina over de wet op dementie.nl te vinden zijn.
  • Bevraag gemeenten en zorgorganisaties op hun voorbereidingen: hoe bereiden zij zich voor op de komst van de wet?

Binnenkort volgt een nieuwe update. Voor vragen kun je terecht bij belangenbehartiging@alzheimer-nederland.nl.