Mantelzorg voor mensen met dementie is een fulltime baan

Mantelzorgers blijven zwaar belast. Gemiddeld besteden zij 40 uur per week – een fulltime baan – aan de zorg voor hun naaste met dementie. 61% voelt zich meer belast sinds de coronacrisis. Vooral thuis, waar dagbesteding en ondersteuning van vrijwilligers voor vier op de tien mantelzorgers is afgenomen. De casemanager dementie blijft de meest noodzakelijke vorm van ondersteuning voor mantelzorgers.

Dit jaar werden 3.577 mantelzorgers gevraagd over hun belasting, ondersteuning, zorg en de impact van mantelzorg op hun leven. Gerjoke Wilmink, directeur-bestuurder Alzheimer Nederland: ‘Juist nu de maatregelen rondom corona opnieuw zijn aangescherpt, mogen we mantelzorgers van mensen met dementie niet vergeten. Van alle mantelzorgers zijn zij het zwaarst belast in uren. De meeste mensen met dementie wonen thuis.

Bekijk alle resultaten

Regiorapporten

Naast het landelijke rapport zijn er ook 49 regionale rapporten gemaakt, waarin de cijfers uit die specifieke regio worden vergeleken met de landelijke cijfers. Zo kan de Dementiemonitor worden ingezet om de ondersteuning en zorg voor mensen met dementie en hun mantelzorgers in die regio te verbeteren.

Workshop “Aan de slag met de regionale Dementiemonitor”

Benieuwd hoe je als belangenbehartiger je regionale rapport kunt gebruiken om de zorg voor mensen met dementie in je regio te verbeteren? Meld je dan aan voor onze workshop “Aan de slag met de regionale Dementiemonitor”