Massale reacties achterban op pleidooi verruiming bezoekersstop

Massale reacties achterban op pleidooi verruiming bezoekersstop

Op 2 april heeft Alzheimer Nederland haar pleidooi getoetst bij haar achterban over het versoepelen van de bezoekersstop bij verpleeghuizen. Dringende signalen (telefoontjes en meldingen) die bij ons binnenkwamen waren daarvoor de aanleiding. We hoorden vooral hoeveel verdriet en schrijnende situaties de bezoekersstop veroorzaakt. 

Op onze vraag op 2 april over wel of niet versoepelen van de bezoekersstop is massaal gereageerd. Uit de peiling blijkt dat tweederde van onze achterban het eens is met de bezoekersstop: niet met het hart maar met het hoofd. Want ondanks het intense verdriet is er begrip en ziet men de noodzaak van de bezoekersstop in. Eenderde pleit wel voor versoepeling. Want zij vinden het belangrijker om samen te zijn, zelfs als dit betekent dat hun naaste ziek wordt of wat eerder zal overlijden.

Alzheimer Nederland zal volgende week in gesprek met VWS daarom ervoor pleiten om de fysieke veiligheid van personeel en bewoners van verpleeghuizen voorop te blijven zetten met een bezoekersstop. Wij zullen ervoor pleiten om alleen in uitzonderingsgevallen één vaste mantelzorger toe te laten en alleen als deze mantelzorger klachtenvrij is en beschermend materiaal heeft. De uitzondering betreft bewoners in het verpleeghuis die op korte termijn zullen overlijden en bewoners die zonder de nabijheid van familie harder achteruit gaan, in paniek raken en onrustig worden.

We zullen dit standpunt ook toelichten aan Actiz, ouderenbonden en de Koepel van Clientenraden van verpleeghuizen. Over twee weken zullen we onze achterban weer raadplegen over de ontwikkelingen thuis en in het verpleeghuis.

Lees het laatste nieuws over het coronavirus en dementie.