Mensen met dementie op wachtlijst krijgen vaak te weinig zorg thuis

Op zondag 10 december 2017 om 22.40 uur bracht het programma De Monitor een nijpend probleem aan de orde: als je op de wachtlijst voor het verpleeghuis komt, krijg je vaak minder thuiszorg en geen casemanager maar wel met een hogere eigen bijdrage. Juist tijdens deze vaak stressvolle periode voor de verhuizing naar het verpleeghuis is deze beperking op het budget voor mantelzorgers amper te bevatten.

Bekijk hier het filmpje van programma De Monitor waarin het probleem heel duidelijk aan de orde wordt gesteld. Alzheimer Nederland heeft dit probleem op Facebook aan de orde gesteld. We hebben vele reacties gekregen. Hieronder een paar reacties.

Reactie van een casemanager:

“Ik ben een casemanager en het is inderdaad echt zo. Daarbij worden de wachtlijsten langer waardoor deze periode nog langer duurt. Vaak moet er gekort worden in de dagbesteding of andere zorg, heel frustrerend”.

Reactie van een mantelzorger:

“Idd, zo krom. We zitten er op het moment midden in. Geen goedkeuring van zorgkantoor omdat ze meer zorg, begeleiding nodig heeft dan wat er uit het budget kan. Heel fijn dat de overheid de oudere langer thuis wil houden, maar geef ze dan de laatste weken, maanden tot er een geschikt plaatsje is voor de cliënt meer ruimte, waarom de opvang niet bij de Wmo houden? Het is toch al zo Vervelend dat iemand niet meer thuis kan blijven wonen. Daar tegenover krijgen wij vandaag te horen dat ze binnen nu en 3 weken geplaatst moet worden, zonder voorkeur mogelijkheid. Te bizar, dat willen we niet. Dus moeten schrappen in de begeleiding terwijl ze eigenlijk meer nodig heeft. Ze gaat 2 dagen naar de opvang en staat voor een 3e dag op de wachtlijst, maar daar moet ik ze nu vanaf halen omdat het budget vanuit de zzp al besteed is”.

Je kunt hier alle reacties lezen. Het bovengenoemde verschijnsel wordt ook wel zorgval genoemd. Alzheimer Nederland vindt dat het kabinet hier met voorrang stappen moet zetten om deze fout in de financiering recht te zetten. Plaats ook je reactie op Facebook of attendeer mantelzorgers op deze mogelijkheid.