Naar Santiago met een missie

Naar Santiago de compostela voor dementie

Twans camino. Dat is de naam van de voettocht die Twan Wijnen op 18 april start in zijn woonplaats Egchel in Limburg. Doel: de bedevaartstad Santiago de Compostela in Spanje. Afstand: ruim 3000 kilometer. Eind juli hoopt hij op zijn bestemming aan te komen.

Het wordt niet zomaar een voettocht. Dat is deze pelgrimsroute toch al niet, maar voor Twan houdt deze onderneming nog een extra missie in. Hij wil er zo veel mogelijk geld mee inzamelen voor de Noord-Limburgse afdeling van Alzheimer Nederland.

Lopen voor dementie

“Mijn moeder lijdt aan dementie”, aldus de 49-jarige paprikateler. “Ik ervaar van zeer dichtbij wat deze verschrikkelijke ziekte doet met een mens, en ook wat de impact daarvan is op zijn of haar omgeving.”

In Noord-Limburg lijden momenteel zo’n 5000 mensen aan dementie. Hun aantal zal over twintig jaar zijn verdubbeld. Het grootste deel van hen woont thuis. Twan wil dat het geld dat hij hoopt in te zamelen, een bestemming krijgt in zijn eigen regio. Tijdens een bezoek met zijn moeder aan het Alzheimer Café in Egchel sprak hij met veel lotgenoten. Dat inspireerde hem voor deze bijzondere missie.

“Niet alleen de mensen met dementie maar ook hun mantelzorgers, veelal hun partner, kinderen of familieleden, hebben het erg zwaar”, zegt Mark Schapendonk, voorzitter van de regionale afdeling van Alzheimer Nederland. Mantelzorg overkomt je, je voelt het als een natuurlijke en vanzelfsprekende plicht om je naaste te helpen, maar je bent er wel 24 uur per dag en zeven dagen in de week mee bezig.” Uit een landelijk onderzoek blijkt dan ook dat veel mantelzorgers zich overbelast voelen, zeker als men de zorgtaken moet combineren met een baan. “Mensen met dementie en hun mantelzorgers hebben dan ook alle ondersteuning nodig zie ze maar kunnen krijgen”, zegt Mark.

Geld inzamelen voor ondersteuning

Daarom wil Wijnen ook dat het geld op dit terrein wordt ingezet. Het geld dat met landelijke campagnes wordt  ingezameld wordt grotendeels gebruikt voor de financiering van onderzoek naar dementie. “Dat is ook goed”, zegt Schapendonk. “Want er is nog steeds geen geneesmiddel gevonden voor deze ziekte. Maar er is ook geld nodig voor hulp en ondersteuning van mensen die met de aandoening te maken hebben. Om die reden ben ik zo blij met Twans missie!”

Wijnen is al een aantal maanden bezig met trainingswandelingen. Hij is intussen ook begonnen met het werven van sponsoren en begunstigers voor zijn missie. Er is een bankrekening beschikbaar onder nummer NL36RABO 0150 4489 29 t.n.v. Alzheimer Noord-Limburg. Onder vermelding van ‘Twans Camino’ is iedere bijdrage van harte welkom! Twan zal regelmatig blogs schrijven over zijn reis. In de zomer hoopt hij weer terug te zijn in Nederland om te zien welk resultaat zijn missie heeft gehad!