Nationale Vrijwilligersdag

Op 7 december is het Nationale Vrijwilligersdag. Een dag waarop we extra stilstaan bij onze fantastische vrijwilligers. Alzheimer Nederland kan jaarlijks rekenen op de hulp van zo'n 20.000 collectanten en 3600 vrijwilligers verspreid over het hele land. Zij behartigen de belangen van mensen met dementie en mantelzorgers, geven voorlichting én organiseren bijvoorbeeld de Alzheimer Cafés om ervaringen te delen en in contact te komen met anderen. Door hun inzet zijn we altijd dichtbij voor mensen met dementie en hun naasten. Daar zijn we ontzettend dankbaar voor: ze zijn goud waard.

Gerjoke Wilmink, directeur Alzheimer Nederland: “Iedereen heeft eigen passies en talenten die waardevol zijn voor het vrijwilligerswerk. Het is geweldig om te zien dat zoveel vrijwilligers zich inzetten en steeds meer vrijwilligers met verschillende achtergronden zich aanmelden. Juist nu hebben mantelzorgers en mensen met dementie een luisterend oor en lotgenotencontact nodig.”

Flexibiliteit en creativiteit

“Vrijwilligers zijn de drijvende kracht in de regio,” vertelt Gerjoke. “Het werd de vrijwilligers dit jaar niet makkelijk gemaakt om mensen met dementie en hun naasten te bieden wat we ze zo graag willen bieden. Denk bijvoorbeeld aan de bijeenkomsten in de Alzheimer Cafés.” De regels veranderden voortdurend en draaiboeken moeten steeds aangepast worden. Gerjoke: “We zijn onder de indruk van de creativiteit en flexibiliteit van onze vrijwilligers. Het uitgangspunt was: wat kan er allemaal wél. Er werd gekeken naar andere tijdstippen, andere locaties en andere contactmanieren.”

Succesvolle collecte dankzij vrijwilligers

Ook voor het mogelijk maken van meer wetenschappelijk onderzoek kan Alzheimer Nederland rekenen op vrijwilligers. Van 7 tot en met 13 november gingen de collectevrijwilligers met een collectebus - in de hand of digitaal-  langs de deuren. De opbrengst wordt op dit moment nog geteld, maar de teller staat op € 2.137.000. Hiermee is het record van 2019 (€ 2.017.000) nu al verbroken. Dank aan de collectevrijwilligers, coördinatoren en wijkhoofden. Zij zijn onmisbaar voor een succesvolle collecteweek!