Peiling: Gebrek aan ondersteuning in thuissituatie breekt mantelzorgers op

Voor mantelzorgers met een thuiswonende naaste met dementie is veel ondersteuning door de coronacrisis weggevallen. Vorige week hielden we daarom een peiling onder ruim 1.000 mantelzorgers via de Alzheimer Nederland nieuwsbrief en het Alzheimer Nederland panel. De peiling was bedoeld om cijfers op te halen over mantelzorgers tijdens de coronacrisis, maar ook om hen de kans te geven om hun verhaal bij ons kwijt te kunnen, wat velen erg op prijs stelden. De resultaten zijn niet mis:

  • De meeste dagbestedingslocaties zijn gesloten, maar 71% van de mantelzorgers is geen alternatief aangeboden.
  • Drie op de tien ervaart minder steun van de casemanager dementie.
  • 83% van de mantelzorgers thuis voelt zich hierdoor meer belast met de zorg voor hun naaste, 55% heeft meer ondersteuning nodig.
  • Ook is de meerderheid van alle mantelzorgers bang dat hun naaste of zijzelf ziek wordt.
  • 84% is vóór verruiming van de bezoekersstop in verpleeghuizen
  • 12% van de mantelzorgers met een naaste in een zorginstelling is van plan om hun naaste daar weg te halen of denkt hierover na.

Alle resultaten kun je teruglezen in het rapport Coronapeiling. De resultaten verschenen gisteravond in het NRC, waar we natuurlijk erg blij mee zijn! (let op, niet-abonnees kunnen maar 1 keer een gratis NRC artikel bekijken)

Wat kan je als vrijwilliger doen tijdens de coronacrisis?

Voor alle afdelingen van Alzheimer Nederland is het zoeken hoe zij mensen met dementie en hun mantelzorgers het beste kunnen ondersteunen, nu bijeenkomsten zoals Alzheimer Cafés niet meer zijn toegestaan. Verschillende afdelingen hebben creatieve oplossingen bedacht om zich toch in te kunnen blijven zetten voor mensen met dementie en hun mantelzorgers. Wil je weten hoe? Bekijk hier een aantal inspirerende voorbeelden.

Zijn er in jouw regio alternatieven voor dagbesteding?

71% van de mantelzorgers zegt dat hen geen alternatief voor dagbesteding is aangeboden. De rest krijgt een alternatief aangeboden.

  • Welke alternatieven bieden dagbestedingen in jouw regio aan? We horen graag mooie voorbeelden! 
  • Wordt er geen alternatief aangeboden? Meld het ons ook zodat we actie kunnen ondernemen!

Je kunt je reactie sturen naar belangenbehartiging@alzheimer-nederland.nl.