Start campagne Stop dementie 2020

Wat alz… je het leven hebt waar je van droomde. Wat alz… je mooiste dromen echte herinneringen zijn geworden? Wat alz… al die herinneringen, mooi of minder mooi, één voor één verdwijnen? 1 op de 3 vrouwen krijgt dementie. Wat alz… jij het bent? Van 12 oktober tot aan de start van de collecteweek op 1 november start onze nieuwe campagne: 'Wat alz... jij het bent?' 

Bekijk hieronder alvast een sneak preview van de TV spot die vanaf 12 oktober op tv komt. In deze spot zie je Jacqueline (geen actrice) met haar eigen gezin en eigen vriendinnen (inclusief hond Coco). Zij kent de impact van dementie want ze werkt zelf met mensen met dementie in een verpleeghuis. Lees het hele verhaal van Jacqueline hier.

Het verhaal achter de campagne

In Nederland leven momenteel maar liefst 280.000 mensen met dementie. En dat aantal groeit met grote snelheid naar een half miljoen in 2040. Het is een volksziekte: 1 op de 5 mensen krijgt dementie in zijn/haar leven. Bij vrouwen is dat zelfs 1 op 3. Het is bij vrouwen momenteel ook doodsoorzaak nr. 1. De kans dat je er zelf mee te maken krijgt is helaas heel groot. Niet iedereen is zich daarvan bewust, vandaar:  ‘Wat alz… jij het bent?’ 

Wij hebben maar een grote wens: een toekomst zonder dementie. En dat kán. Met meer geld = meer onderzoek = dichterbij oplossingen en behandeling van dementie.

Wat alz... er meer geld komt voor onderzoek?

Het goede nieuws: Onderzoek maakt hét verschil. Vooraanstaande wetenschappers ervan overtuigd: binnen tien jaar weten we hoe we dementie kunnen voorkomen of genezen. Maar dan is er veel meer geld voor wetenschappelijk onderzoek nodig. Maar dan moeten we er wel nú samen onze schouders onder zetten! Geen enkel lichaamsdeel is zo moeilijk te onderzoeken als de hersenen. Toch hebben we de afgelopen jaren al veel vooruitgang geboekt. Onderzoek en technologische ontwikkelen hebben veel nieuwe kennis opgeleverd. Maar er is meer geld voor onderzoek nodig om de puzzel te leggen.  > Meer over onderzoek.

Wat kun jij doen?

  1. Bekijk en deel de campagnepagina
  2. Deel de campagnespot 'Wat alz...' op jouw social media kanalen. We hebben ook een korte versie beschikbaar. 
  3. Download hier het campagnebeeld voor gebruik op bijvoorbeeld social media.
  4. Besteed aandacht aan de campagne in het Alzheimer Café.
  5. Stuur een mailing naar je achterban over het belang van onderzoek voor dementie. Je kunt als basis hiervoor het nieuwsbericht van Alzheimer Nederland gebruiken.
  6. Gebruik de digitale handtekening 'Wat Alz... jij het bent' onderaan je e-mail