Tamara van Ark aan de slag als dementierapporteur

Gerjoke en Julie hebben Tamara van Ark gevraagd om aankomend jaar de dementierapporteur van Nederland te zijn. Vandaag, op Wereld Alzheimer Dag, gaat Tamara van start. Met een dementierapporteur willen we extra vaart zetten achter de nationale programma’s en strategieën over dementie. Dat is hard nodig om ons voor te bereiden op de toekomst. Er zijn momenteel 290.000 mensen dementie in Nederland, dit aantal verdubbelt de komende twintig jaar naar een half miljoen. Tamara gaat rapporteren over hoe de plannen en programma’s in de praktijk uitpakken. Liggen we op koers?

De urgentie is helder en jullie kennen de cijfers. Het doel van de dementierapporteur is om versnelling te brengen, door het delen van goede voorbeelden, te verbinden en mogelijke drempels weg te nemen. Tamara gaat hiervoor een jaar lang het land in om uit de praktijk verhalen en ervaringen op te halen. Ze gaat in gesprek met mensen met dementie en hun naasten, zorgverzekeraars, gemeenten, zorgprofessionals. Zij rapporteert integraal en transparant haar bevindingen en maakt deze openbaar zodat alle betrokken partijen vooruit kunnen.

Onafhankelijk

Tamara is aangesteld door Alzheimer Nederland. Het gaat de dementierapporteur er voornamelijk om hoe mensen met dementie en hun mantelzorgers de zorg en ondersteuning ervaren. Dit is iets dat Alzheimer Nederland voortdurend onderzoekt via het panel, met adviesraden en focusgroepen. Toch werkt de dementierapporteur onafhankelijk. Dat betekent dat de rapportages, de bezoeken en andere werkzaamheden een eigen invulling hebben. De kritische blik en de resultaten helpen ook Alzheimer Nederland verder. Zo weten wij beter welke thema’s extra aandacht nodig hebben en of we in onze meerjarenstrategie het goede doen.

Waar ken ik haar van?

Je kan Tamara kennen van de politiek. Ze is minister van Medische zorg geweest. Daarvoor was ze staatsecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Ze is in de politiek gestopt vanwege gezondheidsredenen. Dat gaat nu weer beter! Tamara: “Toen Julie en Gerjoke mij benaderden met de vraag of ik dementierapporteur wilde worden voor Alzheimer Nederland werd ik gelijk enthousiast. En de kennismakingsgesprekken van de afgelopen maand lieten zien dat dit zeker terecht was. Ik houd ervan om mensen te ontmoeten en met allerlei partijen en organisaties oplossingen te realiseren. Daarom zet ik graag mijn schouders onder deze opdracht.”

Benieuwd naar alle activiteiten van de dementierapporteur? Kijk hier voor haar programma en hoe je in contact kunt komen.