Woensdag 30 juni om 20.35 uur

Televisieprogramma Herinneringen voor het Leven

Fotocredits: Ruud Baan

Op woensdag 30 juni om 20.35 uur zie je ons fondsenwervende tv-programma Herinneringen voor het leven - Stop dementie, bij AvroTros op NPO 1. Dionne Stax presenteert live vanuit het Openlucht Museum in Arnhem. Ook dit jaar staan er portretten centraal van vier gezinnen die met dementie te maken hebben. Zij vertellen over de impact die deze hersenziekte heeft op hun leven en relatie. Een relatie die voor een groot deel gebaseerd is op de herinneringen die je samen deelt. En die langzaam verloren gaan als je dementie hebt.

We zouden de mooie momenten samen wel voor altijd vast willen leggen. En dat doen we ook: maken we niet allemaal voortdurend foto’s met onze mobiel, om momenten vast te leggen om te delen en om te bewaren?  Daarom gaat Dionne – samen met andere BN’ers – de straat op om voorbijgangers te fotograferen tijdens hun moment samen. Dat levert mooie gesprekken op over herinneringen die je maakt en nooit wilt vergeten. En wat blijkt, de link naar dementie is dan snel gelegd. Ook hier zien we hoeveel mensen met dementie te maken hebben in hun omgeving en hoe heftig dat is.

Portretten

De vier geportretteerde gezinnen weten daar helaas alles van. De 53 jarige Sonja is een opgewekte vrouw, zij haalt er uit wat er nog in zit sinds zij 1,5 jaar geleden de diagnose alzheimer heeft gekregen. Haar man, kinderen én haar ouders vertellen hoe het voor hen is. Joan-Anne voelt als dochter de enorme impact van dementie niet alleen op haar vaders leven maar ook op dat van haar. Zij heeft de zorg thuis op zich genomen voor haar vader Randolph die alzheimer heeft. De vader van Jordy en Chantal, Charlie, heeft FTD, zij lopen weer tegen hele andere dingen aan dan bij alzheimer. En verder in de uitzending Margo en Ron, zij bezoeken hun moeder Anneke met Lewy Body dementie in het verpleeghuis.

Aan het programma werken weer diverse bekende Nederlanders mee die zelf ook met dementie te maken hebben (gehad). Zij doen de oproep ons te steunen, zoals o.a. Clairy Polak, Jan Dulles en Youp van t’Hek. De boodschap is luid en duidelijk: met meer geld maken we meer onderzoek mogelijk en alleen zo komen de oplossingen voor dementie dichterbij!