Tweede Kamer debatteert over verpleeghuiszorg

Op 27 juni 2018 vond er in de Tweede Kamer een debat plaats over verpleeghuiszorg met minister De Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. De kwaliteit van verpleeghuizen moet in 2021 op orde zijn, aldus de minister. De minister wil dat iedere instelling, voor iedere locatie een verbeterparagraaf opstelt. De wensen van de bewoners staan hierbij centraal. Alzheimer Nederland heeft in aanloop naar het debat gepleit voor een innovatieagenda van de dementiezorg; Een agenda met daarin concrete plannen en goede voorbeelden om verpleeghuizen te helpen hun dementiezorg te verbeteren én te vernieuwen.

Onze oproep aan de Kamerleden is om de wensen bewoners weer centraal te zetten, verpleeghuis weer te verbinden met de wijk en het dorp en om goede voorbeelden met elkaar te delen. En met succes! Kamerleden Sophie Hermans (VVD) en Evert Jan Slootweg (CDA) roepen de minister op om goede voorbeelden te blijven delen. Verpleeghuizen moeten volgens deze partijen meer samenwerken en kennis (bijvoorbeeld over dementie) met elkaar delen. De VVD wil dat veelbelovende innovaties sneller worden verspreid. Corinne Ellemeet (GroenLinks) pleit tijdens het debat voor meer betrokkenheid van het verpleeghuis bij de zorg thuis. Leonie Sazias (50 PLUS) benadrukt dat ook mensen in verpleeghuizen behoefte hebben aan zinvolle dagbesteding.

De minister zal de Tweede Kamer, op verzoek van de VVD, in het najaar een brief sturen over hoe goede voorbeelden van verpleeghuiszorg beter en sneller gedeeld kunnen worden. Alzheimer Nederland heeft hiervoor in de focusbrief 2019 al de eerste stappen gezet! Ook staan er prachtige voorbeelden van verpleeghuiszorg en dagbesteding in het boekje ‘Langer Meedoen’. Zo kun je luisteren naar het verhaal van Cor Bruijs, bewoner van woonzorgcomplex de Vissershaven van stichting tanteLouise in Bergen op Zoom. Hij vertelt je waarom hij zich écht thuis voelt in zijn verpleeghuis.