Update: Dementiemonitor Mantelzorg 2018

Update: Dementiemonitor Mantelzorg 2018

Namens alle collega's bedankt voor jullie inzet!

Dit jaar vond opnieuw de Dementiemonitor Mantelzorg plaats, ons tweejaarlijkse onderzoek naar de wensen en behoeften van mantelzorgers van mensen met dementie. Maar liefst 4.459 mantelzorgers vulden de vragenlijst in! Hoe gaat het nu verder? Dat lees je hieronder.

Landelijke rapport verschijnt 8 november: deel!

Op 8 november verschijnt het landelijke rapport van de Dementiemonitor Mantelzorg 2018, twee dagen voorafgaand aan de Dag van de Mantelzorger (10 november). Het rapport verschijnt op de pagina https://www.alzheimer-nederland.nl/dementiemonitor. En natuurlijk verschijnt er ook een bericht op Vrijwilligersplein. Berichten over het rapport zullen verschijnen in de landelijke media, op social media, vakmedia, op dementie.nl en nog veel meer plekken. Onze oproep aan jullie: deel de berichten in je netwerk!

60 regiorapporten in de maak

Na de publicatie van het landelijke rapport gaan we hard aan de slag met het schrijven van de regiorapporten. In 60 regio’s is de respons voldoende (meer dan 30 ingevulde vragenlijsten) voor een eigen regiorapport. Hierin worden de resultaten van die regio weergegeven naast het landelijke totaal. De regiorapporten geven dan ook veel informatie en inzicht over hoe het gesteld is met de mantelzorgers en de ondersteuning en zorg voor mantelzorgers en mensen met dementie in die regio. Een belangrijk middel dus om gemeenten, zorgverzekeraars en zorgaanbieders te bewegen om de ondersteuning en zorg in die regio te verbeteren!

Wil je weten of er voor jouw regio een rapport wordt gemaakt? Zie de lijst van regio’s die een eigen rapportage ontvangen.

Hoe kun je inspelen op het verschijnen van je regiorapport? 3 stappen

  1. Agendeer de uitkomsten van de monitor bij je overleggen met gemeenten en dementieketens
  2. Vraag hen wat ze van de uitkomsten vinden en welke acties ze hieraan verbinden
  3. Agendeer een voortgangsupdate: hoe staat het met de geplande acties?

De regiorapporten verschijnen naar verwachting in januari 2019.