Veel mensen houden dementie liever verborgen

Dit blijkt uit het grootste onderzoek naar stigma ooit, uitgevoerd door Alzheimer’s Disease International (ADI). Veel mensen komen er liever niet voor uit dat ze dementie hebben en houden het geheim. 70.000 mensen in 155 landen over dementie waaronder mensen met dementie, verzorgers, artsen en het brede publiek, namen deel aan het onderzoek.

Het onderzoek maakt deel uit van een wereldwijde ADI-campagne 'Laten we het hebben over dementie', waarbij onder meer het belang van het praten over dementie wordt benadrukt. Iets dat Alzheimer Nederland onderschrijft. Gerjoke Wilmink, directeur Alzheimer Nederland: ‘’Wij willen het taboe op dementie nog verder doorbreken. In de 35 jaar van ons bestaan is gelukkig al aardig wat veranderd. Zo durven bijvoorbeeld steeds meer mensen hun verhaal te vertellen in de media.’’

Opvallende zaken uit het onderzoek:

  • 29% van de ondervraagden houdt liever de diagnose dementie verborgen. Dat is meer dan het gemiddelde in andere landen (20%).
  • 69% van de ondervraagden in Nederland vindt mensen met dementie impulsief en onvoorspelbaar. Wereldwijd denkt 64% van de ondervraagden dit. Ruim 16% van het grote publiek wereldwijd denkt zelfs dat mensen met dementie gevaarlijk zijn voor hun omgeving.
  • 2 van de 3 ondervraagden dat dementie een normaal onderdeel is van het verouderingsproces en geen ziekte
  • De angst voor het ontwikkelen van dementie blijkt wereldwijd groot: 95% van de ondervraagden denkt dat ze in hun leven dementie kunnen ontwikkelen.

Wil je meer weten over de uitkomsten van dit onderzoek? Download dan het hele rapport (Engels).