Ziekenhuiszorg voor mensen met dementie onder de maat

Mensen met dementie komen vaak in aanraking met het ziekenhuis, maar ervaren vaak dat het ziekenhuis niet ingesteld is op hun dementie. De zorg is hierdoor ondermaats. Het gevolg is dat de persoon met dementie minder snel geneest en soms zelfs blijvend achteruit gaat. Dit blijkt uit onderzoek van Alzheimer Nederland onder mantelzorgers en mensen met dementie, dat vandaag verschijnt.

Vier op de tien mantelzorgers zegt dat de verpleegkundigen geen rekening hielden met de dementie van hun naaste. Hun klachten over hetgeen waarvoor ze naar het ziekenhuis gaan, worden hierdoor soms niet herkend. 60% krijgt gedragsproblemen, waarbij kalmerende medicatie en vrijheidsbeperking worden ingezet voordat alternatieven zijn verkend. Mantelzorgers worden vaak niet betrokken bij de dagelijkse zorg voor hun naaste en ook niet bij behandelbeslissingen. Ze worden vaak wel geacht om mee te helpen bij de dagelijkse zorg, wat risico op overbelasting geeft. Ook het ontslag laat te wensen over: vaak wordt niet goed afgestemd met de zorg thuis en de casemanager dementie. Mantelzorgers zijn duidelijk: 60% zou hun ziekenhuis niet aanbevelen voor mensen met dementie.

Download hier het rapport “Ziekenhuizen en dementie”

Laten we samen ziekenhuizen aanzetten tot actie. Hoe?

  • Zorg dat ze onderdeel uitmaken van de dementieketen in je regio
  • Verzamel best practices in je regio. Ken je een ziekenhuis dat heel dementievriendelijk is? Meld het ons! Stuur een mailtje naar Susanne van den Buuse 

Lees ook:

Hoe het voelt om dementie te hebben

Lees meer 

 

Aan de slag: regionale Dementiemonitor Mantelzorg! 

Lees meer

Zorgkosten variëren sterk tussen dementienetwerken

Lees meer