Zoektocht van Adelheid Roosen en Hugo Borst naar menselijke zorg bij dementie

Op de Vrijwilligersdag (14 april) was een preview te zien van de nieuwe vierdelige tv-serie ‘In de Leeuwenhoek’, die zich afspeelt in het gelijknamige Humanitas verpleeghuis in Rotterdam.Theatermaker Adelheid Roosen en schrijver Hugo Borst gaan daarin op zoek naar hoe de zorg voor mensen met dementie beter en menselijker kan. Een maand lang verblijven ze op een gesloten afdeling tussen mensen met dementie.

Adelheid Roosen en Hugo Borst – hun beide moeders kregen dementie – kijken hun ogen uit in De Leeuwenhoek. Ze zijn ontroerd, verbaasd, schieten in de lach, voelen compassie en zijn ook weleens heel boos. Van de directeur van de Rotterdamse zorginstelling mogen Adelheid en Hugo wekenlang overal bij zijn, Adelheid blijft zelfs nachten over in het turbulente verpleeghuis. Alles mag worden gefilmd, ook als er te weinig personeel staat en bewoners liefdevolle zorg en aandacht tekortkomen.

Julie Meerveld, manager Belangenbehartiging en Regionale Hulp van Alzheimer Nederland: ,,De serie In de Leeuwenhoek illustreert precies onze focus voor betere zorg thuis én in het verpleeghuis (en dus onze lobby- en belangenbehartigingsactiviteiten). Beelden zeggen vaak meer dan woorden. Wij zijn heel blij met deze inzet van Adelheid Roosen en Hugo Borst. Het draagt weer een steentje bij aan meer begrip voor en ondersteuning van mensen met dementie. We vonden hun idee ook heel waardevol juist omdat ze allebei zelf mantelzorger zijn geweest. Dat is ook ons perspectief op de zorg. Dankzij hun theater- en schrijfvaardigheid kunnen zij een mooi nieuw perspectief geven op het dagelijkse leven in het verpleeghuis.’’

De eerste aflevering bevestigt dat. Wat doe je tegen het eindeloze vervelen en wachten in het verpleeghuis, hoe maak je het leuk? Kijken dus, aanstaande donderdag 19 april, 20.25 uur, NPO2, omroep Human.