Zorgmogelijkheden voor migrantenouderen in Twente

Op 26 februari 2019 kwamen ruim 60 mensen samen in Hengelo om zich te buigen over de vraag of er behoefte is aan specifieke zorgmogelijkheden voor migrantenouderen in Twente. De bijeenkomst werd georganiseerd door IMEAN consultancy, een kennisplatform op het gebied van cultuur sensitieve zorg.

Doel van de bijeenkomst

Het doel van de bijeenkomst was om te bepalen of er wel een specifieke noodzaak is voor migranten ouderenzorg. In de regio zijn immers al diverse aanbieders van ouderenzorg en in hoeverre moet er dan nog een uitzondering gemaakt worden voor migranten ouderen? Welke specifieke zorg hebben zij dan nodig? En stel dat er binnen de Twentse regio cultuur sensitieve zorg aangeboden zou worden, op welke manier draagt dat dan bij aan de Twentse samenleving?

Initiatiefneemster en directeur van IMEAN, Sevilay Dalli, nodigde vier gastsprekers uit om vanuit hun eigen expertise gebied het publiek te inspireren en de discussie op gang te brengen. De tweede helft van de avond werd aan de hand van enkele discussie vragen de behoefte aan zorg voor migrantenouderen in kaart gebracht. De avond werd afgesloten met een commitment van alle aanwezigen om het initiatief van Sevilay Dalli te ondersteunen en de samenwerking met IMEAN te bestendigen met als hoogste doelstelling: het realiseren van een woonvorm in 2020 in Twente voor migrantenouderen waarin ook zij een gelukkige oude dag mogen ervaren.

Verslag

Dit verslag beoogt draagvlak te creëren bij de Provincie Overijssel, Gemeenten in Twente, het Zorgkantoor en Zorgverzekeraars bij het realiseren van een woonzorgcentrum op korte termijn. In dit verslag blikken we terug op een succesvolle avond in woord en beeld. Uit de discussie en aanbevelingen van de deelnemers blijkt dat er een grote noodzaak is om een woonzorglocatie te realiseren voor migranten ouderen. De onderbouwing van deze conclusie is terug te lezen in dit verslag.

Download het verslag

 

Lees ook:

Eerste casemanagers met migratie-achtergrond Noord Brabant

Lees meer

Wachtlijstregistratie casemanagement dementie gestart

Lees meer

 

Minister de Jonge: verdubbeling budget dementie hard nodig

Lees meer