Onvergetelijke Kookclub Veghel komt naar je toe!

Afdeling Noordoost-Brabant

14 december 2021

De aanscherpte corona maatregelen hebben ook impact op de organisatie van de Onvergetelijke Kookclubs. Daar waar we normaliter met 20 personen koken, tafels dekken, gezellig zitten te eten en vooral ook met elkaar praten, ervaringen delen en nieuwe contacten opdoen, is het nu verstandig om de contacten te beperken en op afstand te houden. Dus hoe dan? VWS ziet de Alzheimer cafés, dagactiviteiten en ook Kookclubs als essentiële voorzieningen voor mensen met dementie en hun naasten en vindt het belangrijk dat zij elkaar kunnen blijven ontmoeten, ook nu, juist nu.

Voor de Onvergetelijke Kookclubs hebben we daarom de ‘Middag Kookclub’ en de ‘Onvergetelijke Kookclub komt naar je toe' bedacht. Bij de ‘Onvergetelijke Kookclub naar je toe’ wordt er wel op locatie door de kok van RvH en vrijwilligers van Alzheimer Nederland gekookt maar blijven de deelnemers thuis. De vrijwilligers brengen de maaltijd vervolgens aan huis, hebben even contact en een praatje en de deelnemers gaan thuis verder zelf aan de slag. Ze dekken daar zelf de tafel, maken hem gezellig met bloemetjes, vouwen de menu kaart en maken het gerecht zelf af of helemaal klaar. De ingrediënten, recepten en stappen worden hierbij geleverd. Zodat de deelnemers toch actief met hun eten bezig zijn, een gezellig diner thuis hebben en een goede maaltijd genieten. En de mantelzorger toch ontlast wordt.

3 gangen-diner

Op 1 december hebben 14 koppels op deze manier deelgenomen en genoten van hun Onvergetelijke Kookclub Veghel. De koks en vrijwilligers hebben hard gewerkt om het 3 gangen-diner met aankleding om 16.30 uur gereed te hebben waarop de vrijwilligers ze bij de deelnemers thuis hebben bezorgd. De reacties van de deelnemers waren unaniem lovend. De inzet van de koks en vrijwilligers werd enorm gewaardeerd, het eten en de aankleding was heerlijk en gezellig, deze service en het contact met elkaar geeft gevoel van verbondenheid en gezamenlijkheid. De gevulde speculaas, snoepzak en chocoladeletter die vanuit het Pieter Brueghelhuis ism de voedselbank erbij zat was een mooie extra verrassing.

Op deze manier blijven we het contact met onze deelnemers, de mensen met dementie en hun mantelzorgers onderhouden en voorkomen we (hopelijk) sociaal isolement en eenzaamheid.