Overal een praatje maken over het Alzheimercafé

Op een regenachtige morgen in maart ga ik op bezoek bij vrijwilliger Christina ter Braak in Groesbeek. Christina was vorig jaar betrokken bij het opzetten van het Alzheimer Café in Groesbeek. Ik ben er benieuwd naar hoe ze brede bekendheid heeft weten te geven aan het nieuwe Alzheimer Café in Groesbeek en in de vele andere dorpen in de gemeente Berg en Dal. In het gesprek verdwijnt het grijze weer snel naar de achtergrond, Christina is een enthousiast en gedreven mens. “Als ik iets doe, dan ga ik er ook helemaal voor. Half is er voor mij niet bij.” Haar motivatie om iets te doen voor mensen met dementie haalt ze uit de ervaringen met haar eigen moeder, die ze zes jaar lang verzorgd heeft. “Er was veel werk t verzetten voor het nieuwe Alzheimer Café en ik vroeg me af wat ik bij zou kunnen dragen. We moesten het Alzheimer Café bekend maken bij de bevolking, er moesten contacten gelegd worden, sponsoren gezocht, stukjes geschreven voor de huis-aan-huisbladen. Ik dacht ‘dat kan ik wel’ want in een eerdere baan was communicatie ook heel belangrijk.”

christina.JPG

 

Lijstjes maken

“Ik ben begonnen met systematisch na te denken over een aantal vragen. Welke mensen willen we ontvangen in het Alzheimer Café en hoe bereiken we hen? Welke zorgverleners zijn er in de gemeente en bij welke middenstanders komen mensen vaak? Waar wil je flyeren? Welke huis-aan-huis-bladen zijn er en hoe kom je daarmee in contact? Is er regionale radio en TV? Dat heb ik allemaal op papier gezet zodat ik lijsten kon bijhouden van wat ik gedaan had en wat ik dreigde te vergeten. Ik heb ook uitgezocht welke verpleeghuizen of andere voorzieningen er in de gemeente zijn voor mensen met dementie. Daar ben ik heen gegaan om een praatje met de receptioniste te maken. Die mensen zijn goud waard als ze het Alzheimer Café willen promoten. Ik ben bij bakkers, supermarkten en bloemisten geweest, bij de apotheken, fysiotherapeuten en ook bij de snackbars. Overal een praatje maken om over het Alzheimer Café te vertellen. Dat gaf positieve reacties, iedereen heeft wel een oma, buurman of kennis met dementie. En ik ben bij de sportvereniging voor ouderen geweest, heb meegedaan met een les en daarna samen koffie gedronken. Ik ben ook naar de twee zorgboerderijen in Groesbeek geweest om kennis te maken. En ik ben naar activiteiten in verschillende kerkjes geweest, waar ik dan bij voorbeeld weer de wethouder tegen kwam. Zo leer jij de mensen kennen en de mensen horen van het Alzheimer Café. Je moet er wel lol in hebben om dit te doen, het gaat niet snel even tussendoor.”   

Gemeente met veel dorpen

Het initiatief voor het opzetten van een Alzheimer Café kwam uit Groesbeek, het grootste dorp in de gemeente Berg en Dal. Daar heeft het Alzheimer Café dan ook zijn locatie gevonden. Maar Berg en Dal bestaat uit dertien dorpen verspreid over een groot gebied. Dat omvat de bosrijke heuvels van de stuwwal, maar ook het weidse poldergebied van de Ooij. De bewoners van al die dorpen voelen zich vooral verbonden met hun eigen dorp. In de Ooij is Groesbeek letterlijk en figuurlijk ver weg. Christina, zelf afkomstig uit Groesbeek, was dan ook nauwelijks bekend met al die verschillende dorpen. Ze is een paar keer met de auto erop uit gegaan om alle delen van de gemeente beter te leren kennen. “Ik ben in alle dorpen goed gaan kijken wat er te vinden is. Waar zit de bakker en is er een supermarkt? Wie is de huisarts en welke fysiotherapeuten werken hier? Bij de middenstand ben ik meteen een praatje gaan maken om over het Alzheimer Café te vertellen en te vragen of we flyers op mochten hangen. En of ze eventueel een bijdrage wilden leveren in natura of financieel. Dat heeft veel positieve reacties opgeleverd, ook in de verder weg liggende dorpen van de Ooij.”

Nu de PR en communicatie is opgezet heeft Christina deze taken overgedragen aan een andere vrijwilliger. Zelf heeft ze namelijk net een nieuwe baan en een nieuwe studie opgepakt. Maar ze blijft wel actief voor het Alzheimer Café. Ze is getraind als gespreksleider en wil graag vanuit die taak betrokken blijven. Zo bewaakt ze bij voorbeeld dat er regelmatig gastsprekers uit de kleinere dorpen van de gemeente komen, “want het Alzheimer Café moet voor alle bewoners als dichtbij voelen.”

Geschreven door: Anne-Mieke Penders, gastredacteur Vrijwilligersplein

Lees ook:

Liefde voor de medemens
 

Alita_bezoekers_klein.jpg

Lees meer

Langer prettig blijven wonen
 

bob de bot_klein.jpg

Lees meer

Nieuw Alzheimer Café Dukenburg ook voor migranten

Lees meer