Rotterdam, dementievriendelijke stad

Door afdeling Rotterdam en omstreken

22 september 2021

Vrijdag 17 september heeft Sven de Langen, als wethouder verantwoordelijk voor het ouderenbeleid in Rotterdam, het certificaat ‘Dementievriendelijke stad’ ontvangen van Stichting Alzheimer Nederland.

“Dit certificaat krijg je niet zo maar. Daar moet je veel voor doen. En de gemeente Rotterdam heeft met haar partners veel initiatieven genomen om van Rotterdam een dementievriendelijke gemeente en samenleving te maken,” zegt Odile Jaspar-Naber, bestuurslid bij afdeling Rotterdam van Stichting Alzheimer Nederland. ‘’Zo heeft de gemeente trainingen ingekocht voor haar personeel zodat zij met meer begrip met mensen met beginnende dementie kunnen omgaan. Een aantal winkeliers in Kralingen heeft dit ook gedaan.  Het gebeurt in vergrijsde wijken regelmatig dat mensen met dementie in de winkel verward zijn, bijvoorbeeld hun pincode vergeten of zich even niet meer kunnen herinneren of ze nu wel of niet hebben betaald. De winkeliers hebben nu geleerd deze mensen eerst even gerust te stellen en niet meteen naar huis te sturen. De bedoeling is mensen met dementie te helpen zodat zij zo lang mogelijk zelfstandig thuis kunnen wonen en gewoon mee kunnen doen in de samenleving.”

DemenTalent

Odile noemde ook het project DemenTalent. ‘’We moedigen mensen met geheugenverlies aan vrijwilligerswerk te doen. Sommige mensen met dementie werken nu – met begeleiding op afstand- met veel plezier aan het onderhouden van tuinen.”

Congres

Ook besteedt de gemeente Rotterdam aandacht aan ouderen met een migratie-achtergrond. “In sommige culturen of families is dementie helaas nog een taboe. Dat maakt dat het niet makkelijk is voor mensen met dementie en hun familieleden om dementie bespreekbaar te maken en om hulp te vragen. En als ze uiteindelijk ondersteuning krijgen, ervaren ze die niet altijd als begeleiding die bij hen past. Organisaties in Feijenoord en Delfshaven hebben, in samenwerking met de HR Rotterdam, de krachten gebundeld en uitwisselingsnetwerken opgezet en een Signalenkaart ontwikkeld, zodat dementie sneller herkend kan worden en mensen weten waar ze terecht kunnen met hun signaal. De laatste activiteit in de campagnemaand van de dementie is het congres over migrantenouderen met dementie. De deelnemende organisaties delen hun kennis en ervaringen. Uiteindelijk hoopt de gemeente dat dit ook bijdraagt aan meer steun op maat aan mensen met dementie en hun mantelzorgers, ook als zij een migratieachtergrond hebben.”

“De bedoeling is deze aanpak gericht op mensen met dementie en hun mantelzorgers en op het trainen van bewoners, winkeliers en ambtenaren uit te rollen in meerdere wijken in de gemeente Rotterdam,” aldus wethouder Sven de Langen. Wethouder de Langen heeft daartoe vrijdag 17 september ook een convenant ondertekend, een overeenkomst met Stichting Alzheimer Nederland, waarin de gemeente belooft zich ook de komende jaren in te zetten voor de inclusie van mensen met dementie.