Aandacht voor dementie in Arnhem

Door afdeling Arnhem e.o.

11 maart 2021

Tekst van Arnhemsekoerier.nl

Afdeling Arnhem e.o. van Alzheimer Nederland helpt gemeente Arnhem om beter te zorgen voor mensen met dementie en hun naasten.

Paul Alfing en Willeke van Aken, bestuursleden van afdeling Arnhem e.o. van Alzheimer Nederland, overhandigden wethouder Roeland van der Zee een brief waarin vijf concrete focuspunten voor de gemeente staan, zoals betere ondersteuning van mantelzorgers, een dementievriendelijk Arnhem en het maken van een woonzorgvisie.

Aandacht voor dementie is hard nodig

“Op dit moment hebben 2000 mensen in Arnhem dementie. De verwachting is dat dit aantal bijna verdubbelt naar 3800 in 2040. Het grootste deel van de mensen met dementie woont thuis en de zorg voor hen komt grotendeels terecht bij de mantelzorger. Uit onderzoek van Alzheimer Nederland blijkt dat 59% van de mantelzorgers in Arnhem zich tamelijk tot overbelast voelt”, aldus Alfing. 

“Dit zijn cijfers waar we niet omheen kunnen. Het faciliteren van bijvoorbeeld respijtzorg, ontmoetingsplekken en lotgenotencontact kan helpen de zorg beter vol te houden”, voegt Van Aken toe: “Zo kunnen we de kwaliteit van leven voor mensen met dementie en hun mantelzorgers verbeteren. Wij zijn blij dat gemeente Arnhem hierover met ons het gesprek aangaat en zich inzet voor de inwoners met dementie en hun naasten.”

Maatwerk

Wethouder van der Zee: “Dementie is een belangrijk thema in de gemeente Arnhem. We werken met veel verschillende partijen samen. Daar horen ook mantelzorgers en mensen met dementie bij. Om hen te ondersteunen in de thuissituatie is maatwerk nodig. Met de afdeling Arnhem van Alzheimer Nederland en de focusbrief voor gemeente kunnen we hieraan werken en leggen we focus. We blijven met elkaar in gesprek.”

De Afdeling Arnhem en omstreken organiseert verschillende activiteiten voor mensen met dementie en hun naasten en wijst de weg naar hulp in uw omgeving. De afdeling is actief in de gemeenten Arnhem, Rheden, Rozendaal, Overbetuwe, Lingewaard, Zevenaar, Westervoort en Duiven.