'Klein Café' is een groot succes

Door Alzheimer Café Peelland (afdeling Zuidoost-Brabant)

10 november 2020

Na behoorlijk wat overleg van de werkgroep ging op 3 november het Alzheimer Café weer van start. Het was een bijzondere bijeenkomst. Volgens de coronamaatregelen mochten er maar 10 mensen samenkomen. Dat betekende dat mensen zich moesten opgeven en dat ging aarzelend. Uiteindelijk hadden 7 mensen zich opgegeven.

Dit lijkt weinig, maar toch waren ze erg tevreden. Het was een fijne bijeenkomst met enkelen die al eerder waren geweest, maar ook een echtpaar dat voor het eerst aansloot. Opnieuw bleek hoe waardevol het lotgenotencontact is tijdens een Alzheimer Café. Gevoelens werden gedeeld. Er werd gelachen, maar ook gehuild. Er werd verdriet gedeeld en getroost met woorden.

Gespreksleiders Hannie en Jac hadden de leiding. Zij hadden ter voorbereiding een 'kletspot' gemaakt met vragen om de discussie te starten. Vragen als: Wat heb je gemist in deze tijd?  Wat vond je heel fijn? Waar heb je toch nog om gelachen? Het deed een beetje denken aan vragen zoals je ze op theezakjes ook wel ziet. Het viel op dat mensen toch veel missen, zich eenzaam voelen, geen contact hebben met familie en vrienden, niet konden knuffelen. Op de vraag: 'wat heb je gemist?', werd ook geantwoord dat men de bijeenkomsten van het Alzheimer Café gemist heeft. Een extra reden om ook een volgende keer weer samen te komen als het enigszins kan.

Het was een sfeervolle bijeenkomst, zonder koffie, zonder muziek, maar wel met een openingsgedicht van Hannie en de gebruikelijke bloemen voor een van de deelnemers. Als werkgroep hebben we ook aangeboden om telefonisch contact op te nemen met degenen die dat willen. Via een persbericht is het telefoonnummer van de coördinator gedeeld, zodat ook anderen kunnen bellen met één van de vrijwilligers.