Samenwerking tussen gemeenten en zorgverzekeraar

Door afdeling Delft-Westland-Oostland

1 december 2020

De zorgverzekeraar DSW en de gemeenten in de regio Delft-Westland-Oostland (DWO) slaan de handen ineen. De gemeenten en zorgverzekeraar merkten dat het aanbod van zorg en ondersteuning uit elkaar viel. Ze gaan samen optrekken om mensen met dementie zo lang mogelijk thuis te laten wonen met behoud van kwaliteit van leven. Hier is vraaggerichte ondersteuning en begeleiding van de persoon met dementie voor nodig om zo de eigen regie te houden. De oplossing? Een rechterhand die vanaf de niet-pluis-fase de persoon met dementie en de mantelzorger begeleidt. Een vast gezicht die het maatwerk kan leveren en die het versnipperde landschap samen kan brengen. Ze hebben het natuurlijk over de casemanager dementie.

De zorgstandaard dementie centraal

Het mooie aan dit regionale voorbeeld in de regio DWO is dat er een concreet plan is opgesteld waarin de zorgverzekeraar en de gemeenten samen optrekken. Ook is er duidelijk gewerkt aan de hand van de Zorgstandaard Dementie. Zo moet de casemanager dementie bijvoorbeeld een HBO verpleegkundige of Social Work opleiding gedaan hebben. Ook het zorgplan komt terug in het projectplan van de regio en de zorgverzekeraars. En het belang is vooral gedacht vanuit de persoon met dementie. Het doel is om het zo makkelijk en duidelijk mogelijk te maken. Denk bijvoorbeeld aan duidelijke financiering, een vaste aanmeldingsplaats en keuzevrijheid.

Dit project wordt eerst als pilot uitgezet in een wijk in Delft en een dorp in het Westland. Zo kan er gekeken worden naar het effect van dit plan en wat obstakels en succesfactoren zijn. 

Samenwerking is key, juist in de dementiezorg waarin maatwerk ontzettend belangrijk is. Breng daarom partijen samen om afspraken te maken. Over vorm, financiering, definities en een plan van aanpak.

  

Meer weten?

Meer informatie over dit initiatief? Dan kun je contact opnemen met het secretariaat afdeling Delft-Westland-Oostland.

E: DWO@alzheimer-nederland.nl
T: (06) 30 59 46 95