Start multiculturele dagbesteding in Beverwijk

Door afdeling Midden-Kennemerland

5 oktober 2020

In De IJmond is in september 2020 een multiculturele dagbesteding gestart voor mensen met dementie. Anderstalige mensen met dementie en/of ouderdomsklachten kunnen vanaf nu ook terecht op de Zeestraat in Beverwijk. SYS-Zorg, een zorgorganisatie uit Haarlem, gaat namens de gemeente Beverwijk de organisatie op zich nemen.

Veel arbeidsmigranten in de regio zijn op leeftijd. Door andere eetgewoonten, zoals het nuttigen van zoetigheid, kan eerder suikerziekte ontstaan. Hierdoor kan de kans op dementie bij deze bevolkingsgroep eerder toenemen. Kinderen en kleinkinderen van arbeidsmigranten zijn inmiddels de Nederlandse cultuur gewend en hebben veelal een baan.  Ze zijn daarom vaak niet in (meer) staat voor hun ouders of grootouders te zorgen. Ook voor anderstaligen geldt dat voorkomen moet worden dat zij door dementie in een isolement raken, geen sociaal contact meer hebben en langzaam vereenzamen. 

Voorziening voor anderstaligen van groot belang

Bij vergeetachtigheid kan het gebeuren dat men terugvalt op de moedertaal, jaren van taallessen en integreren ten spijt. Door taal, eet-en cultuurverschillen vinden veel anderstaligen het prettig onder elkaar te zijn en kan er door het deelnemen aan deze dagbesteding weer structuur komen in hun dagelijks leven. Daarom is een specifieke voorziening en opvang voor anderstaligen van groot belang. 

Meer weten?

Meer informatie over dit initiatief? Dan kun je contact opnemen met Wim Zwanenburg, secretaris bij afdeling Midden-Kennemerland.

E: w.zwanenburg@alzheimervrijwilligers.nl
T: 06 40 92 04 39