Studenten maken filmpje met opa en oma

Door afdeling Zuidoost-Brabant

9 oktober 2020

Afdeling Zuidoost-Brabant heeft in het kader van Wereld Alzheimer Dag de samenwerking opgezocht met studenten van het ROC in Helmond. Studenten van de opleiding zorg en welzijn zijn amper aan hun nieuwe opleiding begonnen en kregen al een mooie opdracht: maak een filmpje van 2 minuten met je oma of opa die al dan niet de diagnose dementie heeft. Het onderwerp van het filmpje was: hoe heeft oma of opa de afgelopen periode met Corona beleefd.. 67 Studenten hebben meegewerkt aan een mooie compilatievideo.

Tijdens het allereerste Alzheimer Café na de sluiting door corona, werd deze compilatievideo getoond aan bezoekers. Ontroerend hoe de studenten de gesprekken hebben vormgegeven. De één interviewde uit de losse pols en oma antwoordde recht uit haar hart. De ander had het gesprek voorbereid op papier en opa las zijn antwoorden vanaf papier op. 

De reacties in de film van de geïnterviewden zijn indrukwekkend: stil, saai, bang om ziek te worden, verdrietig, angstig, raar en moeilijk. "We misten de kinderen en kleinkinderen zo erg en we misten het knuffelen."

In Helmond kunnen ze terugkijken op een prettige Alzheimercafé avond. Een mooie samenwerking is geboren!