Mensen met dementie runnen Restaurant Misverstand

Blog door Gerjoke Wilmink, directeur-bestuurder Alzheimer Nederland

‘Komt u binnen mevrouw, welkom in ons restaurant!’ Met veel egards wordt de deur voor mij open gehouden en mijn jas aangenomen. Door Maurice, zie ik op zijn naamkaartje. ‘Uw tafelheren zijn er al.’ Maurice brengt me naar tafel 1, waar Ron Blaauw en Johnny de Mol op mij wachten. Een groep van 9 mensen (8 met dementie, 1 drager van het FTD-gen) gaan de komende weekenden Restaurant Misverstand runnen. En ik ben zaterdag 18 januari hun eerste gast. Ze gaan ons een lunch serveren – de generale repetitie voordat het echt serieus wordt. De dag daarna zal het hele restaurant vol zitten met familie.

Johnny de Mol en Ron Blaauw

Restaurant Misverstand is de titel van een serie die later dit voorjaar zal worden uitgezonden op SBS6. Talpa heeft vanaf de start samenwerking met Alzheimer Nederland gezocht. Naar Brits voorbeeld gaan mensen met dementie onder leiding van een chef-kok tijdelijk een restaurant runnen. Wij wilden hier graag aan meewerken. Natuurlijk, dementie is een snertziekte met heel veel impact op de mensen die het betreft. Maar na de diagnose is het niet zo dat je niets meer kunt. Je wil mee blijven doen. Dat willen we laten zien, maar vooral ook hoe goed het mensen met dementie doet als je ze blijft betrekken. Wat ik best confronterend vind is dat de deelnemers aan Restaurant Misverstand bijna allemaal van mijn leeftijd zijn. Ze zijn hun baan kwijtgeraakt door hun ziekte. Het zijn kanjers, want bereid om daar openlijk over te praten en te laten zien wat ze nog wel kunnen.

Plezier is belangrijk

Wat meteen opviel zaterdagmiddag is dat iedereen zo ongelofelijk veel plezier heeft met elkaar. Dat ze dit avontuur geweldig vinden. Misschien is dat plezier wel het belangrijkste, vindt ook onze Henriëtte Brons (teamleider corporate communicatie) die vanuit Alzheimer Nederland de belangrijkste spil van het programma is. Zij heeft de deelnemers mee helpen selecteren, ze zorgt dat de deelnemers en hun familie zich goed blijven voelen, ze is het geweten van het programma (wat kan wel, wat kan niet). Ze is er momenteel echt dag en nacht mee bezig. 

De knuffels vliegen je om de oren

De deelnemers hebben inmiddels al de harten gestolen van het hele productieteam (regie, interviewers, cameramensen, technici, etcetera). Maar zeker ook van Ron Blaauw, die in de NL-versie de chef-kok is, en van Johnny de Mol, het gezicht van het programma. De high fives en knuffels vliegen je om de oren.  Je kon goed merken dat iedereen was opgeleid door onze SDV-collega Marieke en een van onze SDV-trainers. Ik zou willen dat iedereen in NL zo weet om te gaan met de medemens met dementie.

Voor mij volgde een bijzondere lunch met bijzondere gesprekspartners. Dat we voortdurend werden gefilmd, merkte ik niet. De meeste camera’s zaten in slimme kasten verstopt. Ruim twee uur lang hebben we niet alleen gesproken over de serie, maar ook over onze eigen ervaringen met dementie. De vader van Ron had dementie evenals de oma van Johnny. Ze waren daar als mantelzorger nauw bij betrokken. Johnny is zelfs 8 maanden bij zijn oma gaan wonen omdat hij de enige was van wie ze zorg accepteerde. ‘Ik heb het gedaan tot het ook mij niet meer lukte. Best speciaal om zo voor je oma te mogen zorgen. Het was verdrietig, maar vaak ook leuk. Ik deed vaak rijmspelletjes met haar. Wat eindigt op ‘veel’ oma? Een heleboel, Johnny!’

Steeds een beetje anders

Ron heeft met zijn naaste medewerker, sous-chef Cees Hauwert (die in de keuken iedereen strak begeleidt), alle deelnemers kookles gegeven. Deelneemster Christa (van onze kerngroep!): ‘Ron denkt dat we precies zijn recept volgen. Maar ja, we hebben dementie, dus we doen het denk ik toch steeds een beetje anders.’ Ik heb daar niets van gemerkt. Ik heb echt heerlijk gegeten en ben fantastisch bediend.  Natuurlijk waren er ook misverstanden. Ron Blaauw kreeg op een bepaald moment zelfs de slappe lach. Waarom? Dat kun je later dit voorjaar zien als de serie wordt uitgezonden. 

Inmiddels heb ik van Henriëtte begrepen dat het zondag, met de familieleden als gasten, ook heel goed is gegaan. Deelneemster Mijnie (die tijdens onze tv-show nog Will heette) heeft Henriëtte gevraagd of het restaurant niet langer open kan blijven dan gepland. Ze vindt het fantastisch. Alleen daarom al ben ik blij dat we dit doen!