Vijf vragen aan...Miranda Fleuren

 

27480230362_bb1f7e558e_k (1)_0.jpg

....een gespreksleider Alzheimer Cafe

Ruim een jaar is Miranda Fleuren (48 jaar) gespreksleider bij Alzheimer Cafe Bergen in Noord Limburg. Ze werd gevraagd door haar toenmalige baas Mark Schapendonk, voorzitter van afdeling Noord Limburg. In het dagelijks leven begeleidt Miranda als teamcoach medewerkers die werken met mensen met dementie. Vrijdag 17 november was er een masterclasss voor gespreksleiders. We stelden Miranda vijf vragen over haar functie en de masterclass.

Je  bent al een tijdje gespreksleider. Heeft een training nog wel iets nieuws voor je in petto?
“Voordat ik begon als gespreksleider heb ik de basistraining gevolgd. Ik wilde graag goed beslagen ten ijs te komen. Een half jaar daarna was de vervolgtraining waar je bespreekt waar je tegenaan loopt tijdens een café-avond. Afgelopen vrijdag was de laatste training, het was een masterclass. Je deelt je ervaringen om ervoor te zorgen dat de ontworpen structuur van een Alzheimer Café overeind blijft: het café is er voor mensen met dementie en dat moet zo blijven. Gelikte powerpoints moeten buiten de deur blijven.”

Kun je uitleggen wat je precies doet als gespreksleider?
“Als gespreksleider zorg je voor de sfeer in het Alzheimer Café. Ik doe dat samen met mijn collega Yvonne van Dijk. Als er mensen binnenkomen tijdens de inloop, stap ik op ze af en ik ga actief met ze in gesprek. Daarna interview ik de gastspreker en zorg ik bijvoorbeeld dat moeilijke termen uitgelegd worden. Ik zorg dat er samengevat wordt, zodat mensen met dementie het goed kunnen volgen. Na dat half uur is er pauze en loop ik door de zaal en ga ik na of mensen informatie tekortkomen. En ze kunnen vragen bij mij indienen. Na het delen van ervaringen is er uitloop en ruimte voor nabespreking. Ik zie soms dat bezoekers niks zeggen tijdens een avond, maar wel dat ze geraakt zijn. Dan spreek ik ze aan en probeer persoonlijk contact te hebben.”

Wat is je uitdaging als gespreksleider?
“Dat mensen voldoende informatie krijgen en dat mensen zich op hun gemak voelen in het Alzheimer Café. Maar ook dat ze hun eigen verhaal kunnen delen. Dat ze andere mensen kunnen ontmoeten. Ik koppel mensen aan elkaar. Het is voor mij een speciale uitdaging om precies te weten wie ik aan wie kan koppelen. Bijvoorbeeld bezoekers die al een tijdje komen aan bezoekers die net nieuw zijn.”

Wat is je mooiste ervaring die je totnogtoe hebt gehad tijdens een Alzheimer Cafe?
“Een keer was er een mevrouw wiens partner was overleden en zij wilde haar verhaal ook vertellen. Ze vond dat heel eng en dus had ze een brief geschreven. Ze vroeg me of ik die voor wilde lezen. Dat was heel mooi want dat lag heel gevoelig voor haar. Zij voelde daardoor een enorme erkenning. Dat vond ik een hele bijzondere ervaring.”

Heb je nog een tip of een vraag voor andere gespreksleiders?
“Wat me opviel tijdens de masterclass dat je dingen deelt. Dus ik heb een tip voor het Landelijk Bureau om met gespreksleiders eens in de zoveel tijd bijeen te komen om te blijven delen. Het heeft toegevoegde waarde om het juist met gespreksleiders vanuit hele land te doen met mensen die je niet per se kent. Daar steek je veel van op”.