Live vrijwilligersevent

Adelheid Roosen, Hugo Borst, Teun Toebes en prof. dr. Wiesje van der Flier: die mag je verwachten op het allereerste, unieke online vrijwilligersevent op 6 juni van 11:00 - 13:00. Een speciaal moment voor onze vrijwilligers waarin onze directeur-bestuurder Gerjoke Wilmink je persoonlijk een hart onder de riem wil steken en we samen strijden in de 'grote dementiequiz': weet jij wat feit en fabel is?

Zet je kopje thee of koffie klaar, neem een lekker koekje erbij en kruip achter je laptop of tablet voor dit bijzondere evenement. Jij bent er toch ook bij? Meld je hieronder direct aan of scroll naar beneden voor het programma.

Had je je al aangemeld voor de fysieke vrijwilligersdag in Amersfoort? Dan hoef je dit niet nogmaals te doen. Je ontvangt binnenkort automatisch een bevestiging voor het online event.

Aanmelden

Voorlopig programma

10:45 

'Digitale inloop en ontvangst'

11:00

Opening allereerste online vrijwilligersevent

door dagvoorzitter Bertien Houwing, voorzitter afdeling Amersfoort en omgeving.

11:10

Dichtbij in tijden van corona

Het zijn rare en moeilijke tijden. De gevolgen van de coronacrisis op de maatschappij zijn groot. Hoe gaat Alzheimer Nederland hier mee om? En nog belangrijker: hoe gaat het met onze vrijwilligers? Wat hebben we de afgelopen weken allemaal gedaan om tóch dichtbij te kunnen zijn bij mensen met dementie?  

Door Gerjoke Wilmink, directeur-bestuurder Alzheimer Nederland

11:30

Hoopvolle resultaten

Er moet nog veel gebeuren, maar er zit ook vooruitgang in het onderzoek naar alzheimer. We kunnen de diagnose stellen, zelfs al vóórdat er duidelijke symptomen zijn. Dat kan handig zijn, maar het roept ook nieuwe vragen op. Want wat betekent een diagnose alzheimer, als je daar zelf nog eigenlijk niet heel veel van merkt? Hoe leg je dat uit als arts? Wil iemand zo’n diagnose wel krijgen?

We kunnen alzheimer nog niet genezen, maar er zijn wel lichtpuntjes. Onderzoek naar een medicijn dat hersenschade probeert te verminderen, levert hoopvolle resultaten op. Daarmee kan het ziekteproces misschien vertraagd of zelfs gestopt worden. Ook het veranderen van leefstijl levert goede resultaten op.
Ik denk dat in de toekomst de patiënt zelf meer beslissingen en keuzes kan maken. Samen met de arts kan er bijvoorbeeld een mix afgesproken worden van medicijnen én aanpassingen in de leefstijl. Die mix kan voor iedereen anders zijn. Dat noemen we ‘personalized medicine’. Op die manier hopen we te voorkomen dat iemand in het ‘dementie-stadium’ van alzheimer komt.

Prof. dr. Wiesje van der Flier, hoofd onderzoek Alzheimercentrum Amsterdam

11:40

De grote dementiequiz 

Dinant Bekkenkamp test jouw kennis over dementie. Weet jij wat feit en fabel is? Kom erachter tijdens De grote dementiequiz.

Door Dinant Bekkenkamp, teamleider wetenschappelijk onderzoek, Alzheimer Nederland

12:00

Hoe maak je digitale geluksmomentjes voor mensen met dementie

Teun Toebes heeft als doel om mensen met dementie geluksmomentjes te bezorgen. Hierover maakt hij korte video’s die hij deelt via sociale media. Aan de hand van fragmenten uit zijn video’s, deelt hij zijn ervaringen in het maken van korte videos voor social media. Wat kunnen wij hier van leren? Dat gaat Sam van den Berg, communicatie & PR vrijwilliger bij Alzheimer Nederland hem vragen!

Door Teun Toebes, sTeun en toeverlaat & Sam van den Berg, communicatie & PR vrijwilliger

12:15

Een nieuwe tv-serie over thuis wonen met dementie

Adelheid Roosen en Hugo Borst vertellen over deze nieuwe tv-serie waarin zij onderzoeken hoe het mensen met dementie vergaat nu ze langer thuis wonen. In de opvolger van 'In De Leeuwenhoek' trekken zij de oude Rotterdamse arbeiderswijk de Afrikaanderwijk in en bieden een helpende hand in de zorg voor mensen met dementie.

Door Adelheid Roosen & Hugo Borst

12:35

Afsluiting