De Vrijwilligersdag 2022 was een groot succes! 250 vrijwilligers uit heel het land en tientallen collega's van het landelijke bureau verzamelden zich in het Spoorwegmuseum om elkaar te ontmoeten. Van mooie workshops en goede gesprekken tot samen bewegen en ontspannen.
Kortom, een mooi bedankje voor alle vrijwilligers! Benieuwd hoe het was? Bekijk dan de korte video hiernaast
Programma
Het plenaire deel van de Vrijwilligersdag, in de ochtend, was online mee te kijken. Benieuwd? Je kunt het hier terugkijken.
09:30 | Inloop en koffie, onder begeleiding van Bossanova muziek |
10:10 |
Welkom Door Gerjoke Wilmink, directeur-bestuurder Alzheimer Nederland |
10:15 | Altijd in de buurt |
10:25 |
Zingeving en omgaan met dementie Christa Reinhoudt was 47 jaar was toen ze de diagnose ziekte van Alzheimer kreeg. Ze vertelt hoe het is om te leven met dementie. Hoe zij zich continu aanpast aan de gevolgen van haar ziekte. Tevens geeft zij ons een persoonlijk inkijkje in hoe zij de zorg en dagbesteding ervaart. Door Christa Reinhoudt en Saskia Danen, vrijwilliger bij Alzheimer Nederland |
11:00 |
Dans en kunst van het bewegen Dansen spreekt mensen aan op hun creativiteit en mogelijkheden in plaats van beperkingen. Naast dat dans mensen fysiek, mentaal en sociaal kan versterken, geeft het ook veel plezier. Door Andrew Greenwood, internationaal balletmeester & initiatiefnemer Switch2Move |
11:20 | Pauze met wat lekkers |
11:50 | Workshopronde 1: |
14:30 |
Workshopronde 2 Keuze uit dezelfde workshops als ronde 1. Behalve bij de sessie: langer meedoen met dementie. Deze wordt vervangen voor: Leuker leven met dementie (vol) Ervaar hoe koken kan bijdragen aan een betere levenskwaliteit voor mensen met dementie en hun naasten. Geïnspireerd op Restaurant Misverstand, vergeten we tijdens de Onvergetelijke Kookclub even de dementie en beleven we plezier aan wat nog wél kan. Tijdens deze sessie staan we stil bij vragen als; hoe werk je goed samen in de keuken? Wat moet je niet, maar vooral juist wel doen? Koks en vrijwilligers geven je tips. En we gaan zelf aan de kook. Door Renate Buitenhuis, Onvergetelijke Kookclubs Alzheimer Nederland en vrijwilligers Alzheimer Nederland |
|
15:30 | Borrelmoment | |
16:00 | Einde |
Ontmoet je reisgenoten in de dubbeldekker
In deze dubbeldekkertrein ontmoet je vrijwilligers uit het hele land. Ga in gesprek met elkaar over uitdagende stellingen en prikkelde praktijkvoorbeelden. Na de oproep van de conducteur, elke 15 minuten, verander je van plaats en start je met een ander gezelschap een nieuw gesprek.
Eigen kracht bij dementie
Geen mens is hetzelfde. Het is een wijsheid die iedereen kent. Maar wanneer iemand dementie krijgt lijkt daar minder oog voor te zijn. Aannames over dementie kunnen dan belangrijker worden dan iemands persoonlijke wensen en behoeftes. Charlotte van Corven MSc, werkzaam bij het Radboudumc Alzheimer Centrum en het Universitair Kennisnetwerk Ouderenzorg Nijmegen (UKON), doet hier onderzoek naar. Waardoor voelen mensen met dementie dat ze erbij horen en van waarde kunnen zijn? Wat zijn belangrijke thema’s hierbij? In deze sessie is er aandacht voor de 4 hoofdthema’s die belangrijk zijn voor behoud van ‘eigen kracht’ bij dementie.
Door Femke Muller MSc, onderzoeker Radboudumc Alzheimer Centrum en het Universitair Kennisnetwerk Ouderenzorg Nijmegen (UKON) en Dinant Bekkenkamp, teamleider Wetenschappelijk onderzoek Alzheimer Nederland
De kunst van echt contact maken - Improvisatietheater
Soms moet je in het contact met mensen met dementie creatief zijn. Je kunt in een situatie terechtkomen waarin je niet goed weet wat je moet doen, hoe je het beste kan reageren of wat te zeggen. Aan de hand van zelf ingebrachte praktijkvoorbeelden gaat Barbara Oppelaar, samen met deelnemers, een situatie, dialoog of bijzondere personage naspelen. Soms hylarisch en soms confronterend, maar in ieder geval leerzaam. Je ervaart op een interactieve en theatrale manier de kunst van het echt contact maken.
Door Barbara Oppelaar, directeur, trainer en acteur Ervarea
Zingend door het leven (bijna vol)
Muziek en je stem als krachtige ‘instrument’ om echt contact te maken. Muziek ontwapent, verbindt, ontroert, troost, zet mensen in beweging en roept herinneringen op. Kwetsbare mensen zijn daarnaast ook gevoelig voor de klankkleur van je stem en de manier waarop je praat. Ontdek hoe je muziek en jouw (zang)stem kunt inzetten als hulpmiddel in het maken van contact.
Door Pieternel van Amelsvoort, zangeres en artistiek leider bij Diva Dichtbij
Dans en kunst van het bewegen - verdieping (bijna vol)
Bewegen en een actieve leefstijl dragen bij aan kwaliteit van leven. Dit geldt ook voor mensen met dementie. Bewegen betekent meer vitaliteit, weerbaarheid, sociale interactie en vooral leefplezier. Andrew Greenwood heeft veel ervaring in de danswereld en draagt zijn kennis graag over aan mensen met dementie en hun mantelzorgers. Een workshop waarbij alle deelnemers van de Vrijwilligersdag zelf aan den lijve ondervinden wat dans met jou doet.
Door Andrew Greenwood, internationaal balletmeester & initiatiefnemer Switch2Move
Pitch je verhaal en storytelling
Heb je een goed idee of wil je graag aandacht schenken aan een speciaal thema, schreeuw het van de daken! Maar hoe presenteer je jezelf? Hoe breng je jouw idee/verhaal over de bühne. Voor vrijwilligers en belangenbehartigers en anderen die vol vuur een verhaal willen leren houden. Machteld Kooij is mediatrainer en presentatietrainer van radio- en TV presentatoren en leert je graag de kneepjes van het vak.
Door Machteld Kooij, media- en presentatietrainster en 'Het geheime wapen' van Hilversum
Dementie bij de Turkse en Marokkaanse gemeenschap (bijna vol)
De verwachting is dat er meer dan 60.000 migranten met dementie in 2023 zullen zijn. Dit vraagt om een aanpak die meer cultuur sensitief en cultuurspecifiek is voor de dementiezorg en – ondersteuning. Wat betekent het hebben van dementie voor de Turkse en Marokkaanse gemeenschap? Hoe verschilt deze met de westerse doelgroep? Hoe bereik je deze doelgroepen en welke behoeften voor ondersteuning hebben zij nodig? Een workshop over cultuur, taal en communicatie.
Door Habiba Chrifi-Hammoudi, mantelzorg consulent en coördinator AMWAHT (alle mantelzorgers werken aan hun toekomst), bij U Centraal Steunpunt Mantelzorg Utrecht
Luisteren naar je intuïtie (vol)
Intuïtie is aanvoelen wat de ander wil zeggen, luisteren naar je onderbuikgevoel en dingen begrijpen die ongezegd blijven. Dit is heel waardevol in de communicatie met mensen met dementie en de familieleden. Aanvoelen en afstemmen gaat niet alleen over de ander maar ook over jezelf. Waar verlies je energie? Hoe kan je dichter bij jezelf blijven in het contact met de ander? Wat vertelt iemand in een 'onderliggende boodschap'? Je ervaart in deze workshop hoe ook jij kunt varen op je innerlijk kompas.
Door Evelien Pullens, auteur 'De vierde dementie' en 'De vijfde dementie' en docent Centrum voor Leven en Intuïtie
Langer meedoen met dementie (vol)
In het TV programma Restaurant Misverstand volgen we jonge mensen met dementie die tijdelijk als restaurantmedewerker aan het werk gaan. Voor alle deelnemers geldt dat zij sinds hun diagnose anders naar hun toekomst kijken. Feit blijft dat zij zo lang mogelijk actief willen meedoen in de samenleving én willen laten zien wat er ondanks de ziekte allemaal nog wél kan. Je gaat in gesprek met enkele deelnemers over hoe zij Restaurant Misverstand hebben ervaren en wat ze van de samenleving nodig hebben om zo lang mogelijk de alledaagse dingen te kunnen blijven doen.
Door:
Anne de Boer, medewerker bij Alzheimer Nederland
Gerben Jansen, Casemanager Dementie
Deelnemers Restaurant Misverstand
12:50 |
Lunch en bezoek Vrijwilligersplein en/of Rondleiding Spoorwegmuseum Geniet van een heerlijke lunch. Ga in gesprek met collega's en partners van Alzheimer Nederland over projecten en activiteiten op het Vrijwilligersplein. Leer elkaar kennen en stel je vragen. Of breng een bezoekje aan het Spoorwegmuseum. De keuze is aan jou. Op het Vrijwilligersplein vind je: |
Hoe geel kleurt jouw gemeente?
De gemeenteraadsverkiezingen zijn net voorbij. Zijn de mensen met dementie ook meegenomen in de plannen en hoe kijk je vooruit? Kom langs en deel de situatie van jouw gemeente met het team belangenbehartiging!
Door Miriam van Meerten (medewerker belangenbehartiging) en Julie Meerveld (Hoofd belangenbehartiging en regionale hulp)
Jong ontmoet oud
Ook steeds meer kinderen krijgen te maken met dementie; hoe praat je met hen over dementie? En wat kunnen ouderen van kinderen leren? We vertellen je graag meer.
Door Fania Dassen (coördinator Adoptieproject, Maastricht Universiteit en Alzheimer Centrum Limburg) en Klaasje Voskuil (regiocoördinator noord-oost)
Collecte stoffig? Écht niet!
De collecte-opbrengst van Alzheimer Nederland groeit al jarenlang op rij. Benieuwd hoe dat komt en wat jij kunt doen? Kom langs!
Door Gitte Voorburg (medewerker collecte)
Samen cheffen we het
Koken verbindt. Koken is leuk. De eerste 9 kookclubs zijn gestart! Ontdek hoe samen koken en eten leven met dementie leuker maakt voor mantelzorgers en mensen met de diagnose.
Door Renate Buitenhuis (Onvergetelijke Kookclubs)
Meet & Greet Gerjoke
Heb je een prangende vraag, bijvoorbeeld over de meerjarenstrategie, of ben je gewoon benieuwd wie ze is? Kom langs, ze ontmoet je graag.
Door Gerjoke Wilmink (directeur bestuurder Alzheimer Nederland)
Iedereen doet mee, ook mensen met dementie
Mensen met dementie willen zo lang mogelijk meedoen. Hoe doen mensen met dementie mee in jouw regionale afdeling? Aan deze gesprekstafel willen we mogelijkheden verkennen om mensen met dementie (nog) meer te betrekken bij wat we doen.
Door Liesbeth van de Krol (regiocoördinator zuid-holland en zeeland)
Samen dementievriendelijk
We vertellen je graag over onze trainingen Goed omgaan met dementie en de nieuwe themabijeenkomst ‘Iedereen doet mee’ voor verenigingen. Je bent van harte welkom!
Sanne van der Meij en Jarina Kromhout
De campagnes van Alzheimer Nederland
Bij Alzheimer Nederland ontwikkelen we verschillende campagnes en media-producties, zoals de Wat Alz campagne, campagnes rond moeder- en vaderdag, het tv-programma Herinneringen voor het leven en de serie Restaurant Misverstand. Hoe versterken wij samen het merk ‘Alzheimer Nederland’, met welk doel en voor wie?
Door Lineke Awater (brandmanager) Henriette Brons (teamleider Corporate Communicatie)
Grabbeltafel
Neem een kijkje bij de grabbeltafel, waar je dubbele en uit de kantoorboekenkast gegroeide boeken en dvd’s vindt om mee naar huis te nemen. Alles moet weg, dus zorg ervoor dat je een tas bij je hebt!
Door Jos van de Poel (medewerker Dialoog & Landelijke hulp)
Het Alzheimer Café van vandaag, morgen en de toekomst
In het Alzheimer Café maken we lotgenotencontact mogelijk en geven we informatie over dementie. In 25 jaar hebben we met elkaar heel veel ervaring opgedaan. Corona heeft ons geleerd wat er aan alternatieven mogelijk is. Weten hoe? Kom langs en ga met ons in gesprek!
Samen op pad (Wereld Alzheimer Dag)
Deel jouw idee voor de gadget dit jaar én doe alvast wat inspiratie op.
Door Saskia Jansen (Regiocoördinator Midden-Nederland)
Vraag het de onderzoeker
Alzheimer Nederland is de op één na grootste financierder van wetenschappelijk onderzoek naar dementie. Méér onderzoek is nodig! Benieuwd naar de laatste ontwikkelingen en trends? Kom langs en stel je vraag!
Door Dinant Bekkenkamp (teamleider wetenschappelijk onderzoek)
Waarom is een testament belangrijk?
Steeds meer mensen laten na voor een toekomst zonder dementie. Waarom? En wat zijn de voordelen van een testament? Team bijzondere giften vertelt je hier graag meer over.
Door Eleonora Ludwig (Adviseur bijzondere giften & partners) en Pieta van der Velde (Adviseur bijzondere giften)
Voor meer informatie neem contact op met:
