Wat vertel je op een verjaardagsfeestje over onderzoek naar dementie?

Dinant Bekkenkamp geeft antwoord op deze vraag tijdens de bijeenkomst “Successen en missers in onderzoek naar Dementie” in Amersfoort 2 maart j.l.

Alzheimer Nederland is na de overheid de grootste financier van wetenschappelijk onderzoek naar Dementie. Er zijn al meer dan 355 onderzoeken gesteund met meer dan 34 miljoen euro. Twee derde van het onderzoeksgeld wordt gebruikt voor onderzoek naar medicatie, genezen en voorkomen van dementie. Een derde deel gaat naar onderzoek ten behoeve van sociale benadering en ondersteuning voor mensen met dementie.

Onderzoek doen is niet iets van vandaag vragen, morgen weten. Het duurt jaren voordat een onderzoek is afgerond, en soms wordt het onderzoek tussentijds gestaakt omdat men op een verkeerd spoor zit. Staken van een onderzoek gebeurt niet zomaar, daar zijn regels en ijkmomenten voor gedurende meerdere fasen binnen een onderzoek. In de loop van de tijd veranderen ziektebeelden ook met de nieuwe kennis die is opgedaan. Ook zie je dat meerdere ziektebeelden zich mengen en dus ook andere vraagstukken oproepen. Er wordt veel samengewerkt en gedeeld in de wetenschap. Onderzoek uit andere richtingen geven weer data en resultaten die gebruikt kunnen worden binnen het onderzoek ten behoeve van dementie. Op de website van Alzheimer Nederland is meer te vinden over de resultaten van onderzoek. Wil je meer weten over waar we staan in de strijd om symptomen te verminderen en de voortgang van de ziekteprocessen te stoppen. Kijk dan op de website van Alzheimer Nederland. Daar kun je ook de informatieve Whitepaper Downloaden. 

Met bovenstaande informatie een mooi onderwerp om op een verjaardag aan te kaarten!